Hypotheekbedrag stijgt met kwart

Het gemiddelde hypotheekbedrag is door de extreem hoge woningprijzen met ruim een kwart gestegen tot de recordwaarde van 297.000 gulden. Er zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 16 procent minder nieuwe hypotheken afgesloten in vergelijking met de eerste drie maanden van 1999. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In het eerste kwartaal zijn 115.000 woninghypotheken ingeschreven, samen goed voor een totale waarde van 34 miljard gulden. De recordprijs van de verkochte woningen in het afgelopen kwartaal, gemiddeld 351.000 gulden, schrikt mensen blijkbaar af. Er zijn in het eerste kwartaal slechts 56.000 woningen verkocht. ,,Duurdere huizen betekent automatisch hogere hypotheken'', verklaart J. Ramaker van het CBS de recordwaarde 297.000 gulden. De totale hypotheekschuld is gestegen tot 571 miljard gulden.

Vooral het aantal oversluitingen en tweede hypotheken is gedaald, blijkt uit cijfers van het CBS. De daling hangt samen met de stijgende hypotheekrente. Bij een oversluiting betaalt de huizenbezitter zijn oude hypotheek volledig af om een volledig nieuwe af te sluiten. Dit is alleen lucratief bij een lagere rente, waardoor na het betalen van een boete de vaste lasten dalen.

,,Mensen denken: mijn huis is veel waard. Waarom zou ik dat geld niet gebruiken om een nieuwe auto te kopen'', aldus Ramaker. Het heeft ook nadelen, legt hij uit. ,,Bij een auto kan je de hypotheekrente echter niet aftrekken van de belasting. En de vele bemiddelaars die oversluitingen promoten, passen slimmigheidjes toe als het verlengen van de aflossingstermijn waardoor de vaste lasten automatisch al dalen.''