Hockeyer scoort in interland zonder te spelen

Het Nederlands hockey- team speelt zondag tegen Australië de duizendste interland uit de geschiedenis. Zeven opmerkelijke feiten.

Ruim 74 jaar geleden, op 23 januari 1926, speelt de Nederlandse hockeyploeg de eerste interland. Tegenstander is België, dat in het Antwerpse Deurne-stadion voor zevenhonderd toeschouwers met 2-1 verliest. Van der Veen en Van de Poll zijn de Nederlandse doelpuntenmakers.

Zondag staat de duizendste interland op het programma. In het Wagener-stadion is Australië de tegenstander in een duel ter voorbereiding op het toernooi om de Champions Trophy, van 26 mei tot en met 4 juni in Amstelveen. Een terugblik aan de hand van zeven opmerkelijke feiten.

De kortste interlandcarrière komt op naam van Jaap Schultz. In 1984, tijdens het toernooi om de Champions Trophy, mag de middenvelder van Groningen tegen Groot-Brittannië (1-3) in de laatste drie minuten opdraven. Schultz raakt geen bal aan en maakt zodoende een foutloos debuut. Nadien doet bondscoach Wim van Heumen geen beroep meer op hem.

Zonder één officiële interland te spelen wint Jan Tekenbroek twee olympische medailles. Bij de Spelen in Londen (1948) en Helsinki (1952) maakt de speler van TOGO deel uit van de selectie. Maar een invalbeurt is hem niet gegund. Toch heeft Tekenbroek reden tot vreugde: Nederland wint zowel in Londen (brons) als in Helsinki (zilver) een medaille.

Derk Doyer is als reserve-doelman mee naar het EK van 1974 in Madrid. Omdat de selectie wordt geplaagd door ziekte en blessures doet bondscoach Cees Tania in de openingswedstrijd een beroep op de keeper van HCKZ. Tegen Portugal (6-0) staat Doyer in de basis als linksbuiten. Hij scoort niet.

Met 320 caps is Jacques Brinkman Nederlands recordinternational. De 33-jarige middenvelder hoopt over vier maanden bij de Spelen afscheid te nemen van de nationale ploeg. Brinkman debuteert op 1 mei 1987 in Bonn, tijdens het met 2-1 gewonnen duel tegen Duitsland. Als enige speler in het Nederlandse hockey heeft hij alle belangrijke prijzen gewonnen: de wereldtitel (1990 en '98), de olympische titel (1996), de Europese titel (1987) en de Champions Trophy (1996 en '98).

Uit protest tegen de junta van generaal Videla weigert Hans Jorritsma na de met 3-2 verloren finale tegen Pakistan bij het WK in Argentinië (1978) de zilveren medaille in ontvangst te nemen. Bondsvoorzitter Sjoerd Bouma (inmiddels overleden) is ontstemd en kondigt aan dat Jorritsma nooit een functie bij de bond zal bekleden. Acht jaar later treedt Jorritsma in dienst als bondscoach van de mannenploeg.

De interlandcarrière van Wouter van Pelt kent een curieus begin. Nederland speelt op 27 maart 1989 een oefenwedstrijd tegen Engeland. Beide landen hebben afgesproken dat het duel een winnaar moet opleveren. Na de reguliere speeltijd en de verlenging is de stand 3-3. Van Pelt heeft in Amstelveen geen seconde gespeeld, maar komt in de strafballenserie wel aan bod en scoort. Volgens de regels staat Van Pelt daardoor op nul interlands en één doelpunt.

Nederlands oudste nog levende international is Piet Bromberg. De 83-jarige Hagenaar van HHIJC, één van de voorlopers van HCKZ, maakt sinds 1936 deel uit van de selectie, maar moet twaalf jaar wachten op zijn debuut. Dat gebeurt op 26 maart 1948 in en tegen Wales (2-8). De aanvaller komt in totaal zestien keer uit voor Nederland. In de Tweede Wereldoorlog werkt hij tijdens de Japanse bezetting van Nederlands Indië aan de Burma-spoorlijn. Zijn laatste interland speelt Bromberg in 1952 tegen Groot-Brittannië (4-5).

Met medewerking van Geerhard de Grooth

Hockey

In het artikel Hockeyer scoort in interland zonder te spelen (in de krant van vrijdag 19 mei, pagina 11) stond ten onrechte vermeld dat Jacques Brinkman de enige speler is die alle belangrijke titels heeft gewonnen. Doelman Ronald Jansen beschikt over nagenoeg dezelfde erelijst: Champions Trophy ('96 en '98), Europees ('87), olympisch ('96) en wereldkampioen ('98).

    • Mark Hoogstad