Fusie Sprint-MCI op de tocht

De overname van belbedrijf Sprint door MCI WorldCom zal mogelijk worden geblokkeerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Volgens een adviseur bij het ministerie zorgt de voorgenomen combinatie van de twee bedrijven voor oneerlijke concurrentie op de Amerikaanse markt voor lange-afstandstelefonie en internet.

Dat meldt het Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal. Ook de Europese Commissie wil dat de telecombedrijven, die samen een groot deel van het internetverkeer zouden krijgen, een deel van de activiteiten afstoten voordat het groene licht wordt gegeven aan de fusie.

Bestuurders van MC WorldCom en Sprint hebben volgende week een ontmoeting met Joel Klein, hoofd mededingingszaken van het ministerie van Justitie, om het overnameplan te verdedigen. Klein heeft zich nog niet uitgesproken over de overname die ook nog moet worden goedgekeurd door de Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse toezichthouder op de telecomsector.

Sprint is aantrekkelijk voor MCI WorldCom wegens zijn draadloze netwerk. Sprints mobiele netwerk is een van de grootste in de Verenigde Staten. Mobiele telefonie is een van de snelst groeiende markten, waar MCI WorldCom nog weinig actief is. De aankoop van Sprint moet in één klap een einde maken aan die achterstand.

De zorgen van Amerikaanse en Europese toezichthouders richten zich vooral op de `ruggengraat' van internet, oftewel op de cruciale delen van het wereldwijde netwerk waarover het meeste internetverkeer gaat. MCI WorldCom is al eigenaar van UUNet dat de grote internetconcerns als America Online tot zijn klanten mag rekenen.