Europese Unie en China bereiken WTO-akkoord

De Europese Commissie en China zijn het na vijf dagen moeizaam onderhandelen eens geworden over Chinees lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat is vanmiddag bekendgemaakt door het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De Europese Unie was het laatste grote handelsblok dat nog geen akkoord had bereikt met China. In november vorig jaar stemden de Verenigde Staten in met Chinese toetreding tot de WTO, de organisatie waarbinnen 136 lidstaten onderhandelen over lagere invoertarieven en het wegnemen van andere handelsbarrières. China doet al veertien jaar pogingen lid te worden. De woordvoerder van Pascal Lamy, Eurocommissaris voor handelszaken en Europees hoofdonderhandelaar in Peking, bevestigde dat er een akkoord is bereikt over China's toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Het overleg was vanmorgen in Peking z'n vijfde dag ingegaan. Hoewel het optimisme over de afloop van het vijfdaagse overleg vanmorgen al aanzienlijk was, liet Lamy's woordvoerder gisteravond nog weten: ,,Hoe dichter we bij het doel komen des te steiler wordt de helling.'' Niettemin is in het Europees-Chinese overleg over de voorwaarden waaronder China tot de WTO kan toetreden vooruitgang geboekt, zo voegde hij daar aan toe. Eurocommissaris Lamy en zijn Chinese tegenspeler Shi Guangsheng waren gisteren tot diep in de avond met elkaar in gesprek.

Het overleg had volgens waarnemers nog kunnen stuklopen op de Europese eisen inzake markttoegang voor mobiele telefonie, auto's, levensverzekeringen, distributiebedrijven en het afbreken van de monopoliepositie van staatshandelshuizen. Bovendien eiste de Europese onderhandelaar Lamy dat Europese bedrijven een meerderheidsbelang kunnen nemen in Chinese ondernemingen.

Woensdag klaagden verscheidene EU-functionarissen nog dat er weinig schot in het overleg zat en dat Lamy daarom had gevraagd om een interventie van de Chinese premier Zhu Rongji. Die kwam vorig jaar ook tussenbeide toen het WTO-overleg met de Verenigde Staten vastliep. In november sloten de VS en China alsnog een akkoord.

Eurocommissaris Lamy toonde zich vastbesloten om meer concessies los te krijgen van de Chinezen dan de Amerikanen vorig jaar is gelukt. Maar de Chinese onderhandelaar gaf aanvankelijk geen krimp omdat hij nog steeds onder vuur zou liggen van andere Chinese ministeries wegens de concessies die hij vorig jaar aan Washington deed.

In het handelsconflict over bananen hebben de WTO-lidstaten gisteren toestemming gegeven aan Ecuador om sancties te heffen op 202 miljoen dollar aan importproducten uit de Europese Unie. Het is voor het eerst dat een klein ontwikkelingsland via de WTO een economische wereldmacht op de knieën krijgt.