Ethiopië bombardeert steden Eritrea

Ethiopie heeft gisteren bombardementen uitgevoerd op Eritrese steden ver verwijderd van de grens waar de oorlog tussen de twee landen om begonnen is. Eritrea waarschuwt voor een humanitaire crisis.

Meer een half miljoen mensen zijn op de vlucht zijn geslagen voor het oprukkende Ethiopische leger.

Een woordvoerder van de Ethiopische regering maakte vanochtend bekend dat de luchtmacht gisteren aanvallen heeft uitgevoerd op militaire doelen in de buurt van Massawa, de strategisch belangrijke Eritrese havenstad aan de Rode Zee. Maar Eritrea noemde dat bericht onmiddellijk ,,volstrekt onjuist''. Wel erkende een woordvoerder van de Eritrese president dat Ethiopische gevechtsvliegtuigen bombardementen hebben uitgevoerd op Irafalle, een stadje ten zuiden van de havenstad.

In de smeulende grensoorlog tussen de twee buurlanden die vorige week oplaaide, is Ethiopië van meet af aan de winnende hand. Ook gisteren boekten de Ethiopische strijdkrachten weer een belangrijke overwinning. Nadat ze woensdagavond al de belangrijke stad Barentu hadden veroverd, 70 km ten noorden van de grens, controleren ze sinds gisteren het hele westelijke front. Als voorzorgsmaatregel hebben de Eritreërs gisteren Akordat, een stad ten noorden van Barentu, ontruimd.

De Ethiopische troepen lijken in staat om door te stoten naar Asmara, maar militaire analisten verwachten dat ze naar links zullen afbuigen om de Eritrese militairen op de andere fronten vanuit de flank te belagen. De Ethiopische regering verklaarde gisteren nadrukkelijk dat ze er niet op uit is om Eritrea, veertig jaar lang een Ethiopische provincie, te bezetten. Als Ethiopische troepen het Eritrese leger een beslissende nederlaag heeft toegebracht en de grensgebieden hebben heroverd die Eritrea twee jaar geleden heeft bezet, trekken ze zich weer terug op Ethiopische bodem. Maar analisten sluiten niet uit dat Ethiopië ook uit is op het aftreden van de Eritrese president Isaias Afwerki die als te aggressief en te weinig coöperatief wordt gezien.