Eis 12 jaar voor schietpartij Veghel

Het openbaar ministerie eist twaalf jaar cel tegen de vader van de Turkse jongen die vorig jaar op een school vijf mensen neerschoot.

Bij binnenkomst in de Bossche rechtszaal maakt Kerim D. (35) een zelfverzekerde indruk. Lachend zwaait de kleine, in een keurig pak gestoken Turk naar familieleden en bekenden op de tribune. ,,Ik kan geen van alle tegen mij geuite beschuldigingen accepteren, behalve wapenbezit'', zegt hij later tegen de rechter. ,,Ik wil hier als mens en als vader van Ali iedereen op de school excuses maken voor het verschrikkelijke wat daar is gebeurd.''

Officier van justitie M. Mol noemt de verklaringen van Kerim D. ,,buitengewoon leugenachtig''. Ze is ervan overtuigd dat hij Ali (17) ,,de kastanjes uit het vuur heeft laten halen''. ,,Vader laat zijn zoon ten behoeve van de rest van het gezin in de steek'', zegt ze. Ze omschrijft Kerim D. als ,,de regisseur en medepleger van de schietpartij''. Mol tilde zelfs zwaarder aan de rol van de vader dan aan die van de zoon. Ze achtte poging tot moord bewezen en eist twaalf jaar.

Ali D. schoot op 7 december 1999 bij een wilde achtervolging vier scholieren en een docente neer in het regionale opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel. Hij had het gemunt op de Turkse scholier Hassan (19), die een relatie had gehad met zijn 15-jarig zusje Yeliz. Hassan en Yeliz vertrokken zomer vorig jaar stilletjes naar Turkije. Vader Kerim D., die Hassan niet kende, was tegen de vriendschap en riep tegen ieder die het wilde horen dat zijn dochter was geschaakt.

Hij haalde Yeliz terug uit Turkije en zinde sindsdien, aldus de officier van justitie, op wraak. Hij heeft zijn zoon tot zijn daad aangezet, stelt ze. ,,Want door de `ontvoering' was namus, de zedelijke eer, van de familie in ernstige mate aangetast. Het is zelfs een absolute doodzonde. Verdedig je je namus niet, dan ben je nog erger dan een moordenaar.'' Kerim D. schudt het hoofd bij het horen die woorden. ,,Het verhaal van de eerwraak raakt kant noch wal. Eerwraak speelt bij moderne Turken geen rol meer. Ik ben geen conservatieve familiedictator. Toen Yeliz weer thuis was, was de hele kwestie voor mij van de baan'', vertelt hij.

Maar uit (later ingetrokken) verklaringen van schutter Ali D. bleek dat de zoon onder enorme druk was gezet. Kerim D. maakte opmerkingen tegen zijn kind in de trant van: `jij bent geen kerel' en zou Ali met de dood hebben bedreigd. Kerim D. en Ali spreken elkaar op diverse punten tegen. De vader beweert dat Ali zijn pistool op de dag van de aanslag stiekem onder zijn hoofdkussen vandaan heeft gehaald, Ali meldt dat zijn vader hem het wapen gaf toen hij hem bij de school afzette.

Kerim D. herhaalt op de zitting dat hij snel naar de school is teruggereden toen hij bij thuiskomst ,,tot zijn ontsteltenis'' ontdekte dat zijn pistool weg was. Hij had zijn zoon, van wie hij wist dat die op school ,,door een mij onbekend tweetal werd vernederd'', nog voor foute daden willen behoeden, zegt hij. ,,Maar ik was te laat. Onderweg kwam ik hem tegen, hij was in paniek. Toen heb ik hem meteen naar de politie gebracht.''

De strafzaak tegen Ali D. werd aangehouden omdat de verdediging nieuwe experts wil inschakelen. In de zaak tegen Kerim D. volgt op 31 mei uitspraak.

    • Guido de Vries