ECB ziet periode van langdurige groei in Europa

De Europese economie maakt grote kans om een periode in te gaan van langdurige, niet-inflatoire groei. Dit schrijft de Europese Centrale Bank (ECB)in het maandbericht over mei. Wel zorgt de lage koers van de euro voor gevaar voor de prijsstabiliteit in het eurogebied, omdat de invoerprijzen harder oplopen en door kunnen sijpelen in de consumentenprijzen.

Het optimisme van de ECB werd gisteren vergezeld van nieuw bewijs dat de Duitse economie het dal definitief achter zich heeft gelaten. Gisteren bleek dat de Duitse Ifo-index voor het zakelijke klimaat in april zijn hoogste waarde bereikte sinds het begin van de jaren negentig. De zakenbank J.P. Morgan liet vanmorgen weten dat de Ifo, en daarmee de vooruitzichten voor Duitsland, de komende maanden nog hoger kan uitpakken. De ECB stelt in zijn maandbericht dat ,,recente informatie de zeer positieve vooruitzichten voor hoge economische groei in het eurogebied bevestigt''.

De centrale bank kwantificeerde zijn inschatting niet. Uit eerdere uitlatingen van bestuursleden van de ECB blijkt dat de economische groei dit en volgend jaar op iets meer dan 3 procent wordt ingeschat. De jongste consensus-ramingen onder analisten komen uit op een groei van 3,2 procent voor dit jaar.

De ECB stelt in het maandbericht dat de inflatie in het eurogebied, nu 1,9 procent, in de komende maanden onder druk kan komen doordat de vergelijking met het prijsniveau van een jaar geleden gunstiger uit zal pakken. Anderzijds zorgt een vertraagd effect van de daling van de eurokoers juist voor een opwaartse druk op de prijzen. Per saldo concludeert de ECB dat het opwaartse risico voor prijsstabiliteit het grootst is, hetgeen kan wijzen op verdere renteverhogingen in de loop van dit jaar.

De euro profiteerde niet van de gunstige stemming over de Europese economie die uit het maandoverzicht van de ECB blijkt. De munt stond vanmorgen op een koers van rond 0,8930 dollar per euro, dat is slechts een procent boven het recente diepterecord.

Handelaren keken uit naar mogelijke verbale steun voor de Europese munt van Duits-Franse zijde. De Duitse kanselier Schröder en de Franse premier Jospin ontmoeten elkaar vanavond nabij Parijs om de Frans-Duitse samenwerking in Europa nieuw leven in te blazen.