E-mail

Latijn

Tipje voor de samenstellers van het examen Latijn: volgend jaar een vertaling van de vertaling toevoegen. Overdreven?

,,Ze zien op grond van de zeer constante beweging van de maan wanneer zij, recht tegenover de zon gekomen, in de schaduw van de aarde terecht komt, die een schaduwkegel is, zodat het noodzakelijk is dat zij verduisterd wordt, en wanneer diezelfde maan, onder en tegenover de zon geplaatst, diens licht voor onze ogen verduisterd, [en] in welk teken elk van de zwervende sterren op ieder moment zal staan, welke opkomst er iedere dag van een of ander sterrenbeeld of welke ondergang er zal zijn.''

Eline Palmen (17), VWO6, St Janscollege, Hoensbroek

Examenklacht...

Voor het begon met de samenvatting Nederlands hebben we een hele preek gehad dat er absoluut geen mobiele telefoons in de buurt van de examenzaal mochten komen. Iedereen had zoiets van, tuurlijk doen we dat niet, we zijn niet gek. Toen mochten we eindelijk beginnen. Alles ging best goed, tot je na een uur gestoord werd voor een kopje koffie of thee. Best leuk, maar toen halverwege de koffieronde de MOBIELE TELEFOON van de koffie-uitdeler (de conciërge) afging, was er toch een moment waarop het concentratie-niveau bij de eindexamenkandidaten tot een dramatisch dieptepunt was gezakt.

Hein van Joolen, 6 VWO, SG de Amersfoortse Berg, Amersfoort