`Cooking with Elvis' is moddervet

Reeds in de tweede minuut van Cooking with Elvis rijdt een epileptische, zwaar gehandicapte Elvis-imitator het podium op en plast over de naakte, dikke minnaar van zijn vrouw, daarbij een kleurige fontein van pilletjes uit zijn mond spugend. Iedereen beginnen meteen te schreeuwen, te huilen en te vechten, en blijft dit vervolgens 75 minuten volhouden.

Cooking with Elvis, dat gisteren op de opening van het Utrechtse Festival a/d Werf in première ging, is een zwarte komedie van de Schotse schrijver Lee Hall. De door een auto-ongeluk in een plant veranderde imitatie-Elvis domineert vanuit zijn rolstoel nog altijd zijn gezin. Zijn eenzame dochter heeft een kookobsessie, zijn vrouw is verslaafd aan witte wijn en jonge mannen. Het zieke familieleven wordt nog meer verziekt door de komst van een dikke jongeling van de banketafdeling van de Hema.

Seks, drugs, vraatzucht en wansmaak, dat is precies de wereld van Elvis Presley, de koning van de rock 'n' roll , die in geest steeds aanwezig is. Tijdens de intermezzo's stapt de verlamde huisvader uit zijn stoel om liedjes van de late Elvis te verkrachten en een van de vele Elvismythes te vertellen. Bijvoorbeeld dat Elvis impotent was omdat hij als koning het leed van heel Amerika droeg, het `land van de vrije mensen' dat werd geperverteerd door `verdovende drugs, hippies en flikkers'.

Rotterdamse schrijver Jules Deelder maakte een goedbekkende vertaling met veel krachtige volkstaal als: ,,Die meid is zo opgefokt als een vlieg met aambeien.'' De regisseurs Jeroen Kriek en Paul Feld hebben de zwarte, wrange, hartverscheurende kant van deze komedie grotendeels genegeerd. Voor enige nuance is geen ruimte in hun klucht. In een absurd hoog tempo worden alle wetten van proportie, smaak en fatsoen overboord gesmeten. Bloed en marinade spuiten in het rond, de boerenkool vliegt door de lucht, de dochter wordt genomen op het aanrecht, en de verlamde Elvis laat zijn geslacht uit zijn witte showkostuum hangen. Hilarische slapstick wordt afgewisseld door spijkerharde dialogen.

Cooking with Elvis is plat, onsmakelijk, moddervet en luchtig. Alsof je mond vol slagroom wordt gespoten. Dat maakt de klucht zeer geschikt voor de vele zomerfestivals die binnenkort losbarsten, waarop Cooking with Elvis dan ook veelvuldig te zien zal zijn.

Voorstelling: Cooking with Elvis. Tekst: Lee Hall. Vertaling: Jules Deelder. Regie: Jeroen Kriek en Paul Feld. Spel: Dick van den Toorn, Olaf Malmberg, Martijn Fischer, Rogier Philipoom. Gezien: 18/5 Huis a/d Werf Utrecht. Aldaar t/m 27/5. Tournee t/m 27/8. Inl. (030) 231 5355. www.festivalaandewerf.nl

Festival a/d werf

    • Wilfred Takken