Winkelen

Strip-accessoires

Op het eerste gezicht heeft Cartoon Classics veel weg van een stripwinkel. Maar die classificatie doet Cartoon Classics, in het hart van Den Bosch, geen recht. Het is, om met de woorden van een medewerkster te spreken, ,,een winkel voor hoogwaardige kleding en accessoires op stripgebied.'' De T-shirts, poloshirts, overhemden en jurkjes van Kuifje blijken inderdaad zeer vezelrijk. En het porseleinen Mickey Mouse-servies had net zo goed tussen het Villeroy en Bosch in de Bijenkorf kunnen staan. En wat te denken van de spuugdoekjes en badcapes van Nijntje? Alleen de reuzenkoektrommels van Garfield en Callimero detoneren enigszins.

*Cartoon Classics, Vughterstraat 41, 's-Hertogenbosch, Tel 073-6891310. Di t/m vr 10-18u, ma 13-18u, za 10-17u, do koopavond. www.cartoonclassics.nl

Scandinavië

Wie op Scandinavische vormgeving valt, kan terecht in galerie Scandinavia Form in Amsterdam. Eigenaresse Ingvild Vinje begon al tijdens haar studie aan het National College for Art & Design in Oslo en de Rietveld Academie met het verzamelen van Scandinavische kunst. Enkele van die kunstenaars zijn nu in haar galerie vertegenwoordigd. Er is onder meer keramiek te zien, glas, textiel en zilver: zeer gestyleerd zilverwerkvan Leif Stangebye-Nielsen, zijden sjaals van Anne-Line Iversen en glas van Karen Klim. Prijzen variëren van ƒ65 voor een kop en schotel tot duizenden guldens voor een zilveren theepot.

*Scandinavia Form, Spiegelgracht 2, Amsterdam. Ma t/m za 12-18u. Inl 020-6223088

Ecologische kleding

Wikkel verkoopt ecologisch verantwoorde modieuze vrouwenkleding met veel aandacht voor de wat grotere maten. Er wordt gewerkt met natuurlijke materialen als linnen, zijde en katoen, veelal handgeweven en geverfd met plantaardige verfstoffen in India. Op de katoenen, met bijenwas gecoate jassen na, is de kleding uitsluitend in de eigen winkels verkrijgbaar. Elk seizoen wordt er slechts één, speciaal voor Wikkel ontworpen, print gebruikt voor de collectie. De huidige is gebaseerd op de muzieknoten van Strawinsky.

*WIKKEL indus`trees', Blauwburgwal 9, Amsterdam. Ma 10-18u, do 11-19, vr 11-18, za 10-17, zo 13-17, 020-3306254. Ook winkels in Wageningen, Molenstraat 16, 0317-420904 en Utrecht, Lijnmarkt 46, 030-2314107.

Parels

Het is een veelgehoorde stelling: parels zijn truttig. Maar wie De Paarlerij heeft bezocht, weet beter. Het assortiment van deze Bossche speciaalzaak - de enige in Nederland - is opvallend eigentijds. Er worden niet alleen klassieke parels verkocht (de ronde), maar ook hoekige, peervormige, barokke of schijfvormige. Ze zijn verwerkt in oorbellen, armbanden, broches, ringen of colliers met de hand en op maat gemaakt. Dankzij het gewaagde inkoopbeleid van eigenaresse Annie Herber-van Zantvoort veel èn van topkwaliteit zijn de sieraden goed betaalbaar. Al voor een paar honderd gulden koop je bij De Paarlerij een pronkbaar collier. Maar wie vier ton wil spenderen, kan er ook terecht. Voor de Zuidzeeër bijvoorbeeld, de Rolls Royce onder de parels.

*De Paarlerij, Lombardjepassage 13, `s-Hertogenbosch, Tel 073-6890333. Di-vr 10-17u30, za 10-17u, do koopavond.

Brillen

In de etalage van City Optiek ligt precies één bril. Wie hieruit opmaakt dat de winkel een beperkt assortiment heeft, vergist zich. City Optiek biedt een ruime keuzemogelijkheid. Trefwoord bij het samenstellen van de collectie is ingetogenheid. Onder die noemer vallen zowel de bekende Ray Ban's als ontwerpen van Philip Starck en juweeltjes van de Belg Theo. Veel van de brillen die City Optiek verkoopt, zijn in de rest van het land moeilijk te krijgen, zoals werk van de Amsterdamse ontwerper Gabriel Barlag. Daarbij worden van elke bril maar enkele stuks ingekocht, zodat de kans dat u iemand met dezelfde bril tegenkomt, aangenaam klein is. Prijzen tussen de 400 en 600 gulden, met uitschieters naar boven en beneden.

*City Optiek, Vijzelstraat 51, Amsterdam. Di t/m vr 9u30-18, do 9u30-19u30, za 10-17, 020-6244553, www.cityoptiek.nl

Sieraden

Bij Biba rondkijken is een feest voor de ogen. De collectie bestaat voornamelijk uit sieraden, met als vaste merken onder andere Otazu, Nereides, Scooter en Geo. Het is een van de weinige zaken in Nederland waar juwelen van JP Gaultier en Guy Laroche verkocht worden. Onder de accessoires onder meer vrolijke zomertasjes van het Italiaanse Exquisite J en een serie ebbenhouten met zilver versierde Japanse eetstokjes, stokjeshouders en servetringen van DeWeer. Voor mannen zijn er stoere collecties van Pierrre Corneille en Paolo B. Prijzen beginnen bij ƒ30 en lopen daarna een heel eind op.

*BIBA jewelry and accessories, Nieuwe Hoogstraat 26, Amsterdam. Ma 13-18, di t/m za 11-18, do t/m 19u, zo 13-17u.