Vuurwerk 5

Ik ben het volkomen eens met de column van Frits Abrahams (NRC Handelsblad, 15 mei). Nederland moet vuurwerkvrij worden, te beginnen op 31 december 2000. Al jaren erger ik me heel erg aan het primitieve ritueel van het oorverdovende en oogverblindende vuurwerk afsteken, vooral met Oud en Nieuw. Overigens betekent dit voor een stad als Den Haag dat dit vuurwerk al minstens zes weken voor de 31ste december iedere dag wordt afgestoken, door met name jonge vandalen.

Men heeft in Nederland de mond vol van milieu, maar in december houdt zelfs de grootste milieufanaat zijn mond stijf dicht als het om vuurwerk gaat. Duizenden kilo's aan zeer schadelijke stoffen worden de lucht ingeknald, de straten liggen nog weken nadien vol van vuurwerkafval. Honderden mensen moeten naar de EHBO voor allerhande verwondingen; sommigen verliezen een hand of arm en een enkeling laat zelfs het leven. Kortom: zalig uiteinde.

    • Hans Ruitenberg