Voetbalfeest ontaardt in straatgeweld

Tot diep in de nacht heeft de Deense politie charges uitgevoerd om Turkse en Engelse voetbalfans van elkaar te scheiden. Bij massale vechtpartijen in Kopenhagen voor en na de UEFA Cup-finale tussen Galatasaray en Arsenal vielen zeker tien gewonden, waarvan vijf ernstig. De politie verrichtte 43 arrestaties.

UEFA-voorzitter Lennart Johansson verklaarde vanochtend voor de Zweedse televisie sancties te overwegen tegen de Engelse en Turkse voetbalbond wat betreft wedstrijden in Europees verband. De beide bonden zullen op korte termijn overleggen hoe ze de relaties tussen beide landen kunnen verbeteren.

Enkele uren voor de ontmoeting tussen Galatasaray en Arsenal kwam het tot ernstige ongeregeldheden op de Radhusenpladsen, in het centrum van Kopenhagen. Honderden Turkse en Britse hooligans gingen elkaar te lijf met stoelen met flessen. Een politiewoordvoerder verklaarde verrast te zijn door de ongeremde agressie in beide kampen. Drie hooligans, waaronder een in Nederland woonachtige Turk, liepen zware verwondingen op. Twee fans werden met een mes in de buik gestoken, een andere liep hersenletsel op nadat hij met een steen was bewerkt. Bij een Engelsman werd een oor afgesneden.

In paniek trachtten schoolkinderen, toeristen en enkele bejaarden een goed heenkomen te zoeken. Met traangas werd de orde op het plein hersteld. De Deense politie had 2000 agenten ingezet om de ruim 25.000 Engelse en Turkse fans in het gareel te houden. In en rondom het stadion golden stringente veiligheidsmaatregelen. De Turkse en Engelse aanhang werd strikt van elkaar gescheiden. Nadat Galatasaray de UEFA Cup had gewonnen door Arsenal in een serie strafschoppen te verslaan, werd de binnenstad van Kopenhagen wederom het toneel van ernstige onlusten.

Feestvierende Turken werden bestormd door Engelsen, die geen kaartje voor de wedstrijd hadden weten te bemachtigen. De Deense politie trad met harde hand op en hanteerde veelvuldig de wapenstok. Pas vanochtend vroeg keerde de rust terug in Kopenhagen. ,,De Deense politie zat er bovenop'', concludeerde commissaris T. Brekelmans van het Nederlandse politieteam voor Euro 2000. ,,'s Middags waren ze de regie even kwijt op de Radhusenpladsen. Maar opnieuw kreeg ik de indruk dat de aanwezigheid van diverse cameraploegen escalerend heeft gewerkt. Ze stonden nota bene vooraan in een nauw straatje, waar Britse supporters in Engelse pubs werden belaagd.''

Brekelmans kondigde aan dat de veiligheidsmaatregelen voor het Europees kampioenschap in Nederland en België opnieuw zullen worden getoetst. ,,Het gaat me te ver nu al te voorspellen dat het ook tijdens de EK uit de hand zal lopen'', zei Brekelmans. ,,Wij beschikken sinds kort over het wetsartikel van de bestuurlijke aanhouding, waarbij mensen kunnen worden vastgezet van wie het vermoeden bestaat dat ze zich zullen misdragen. Ook de verruiming van artikel 141 over openlijke geweldpleging geeft ons de mogelijkheid vandalen sneller op te pakken. De Deense politie beschikte niet over deze juridische instrumenten. Wij hebben tijdens de EK meer mogelijkheden om mensen aan te houden.''

Dossier www.nrc.nl