VN-embargo treft Ethiopië en Eritrea

De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren unaniem ingestemd met een wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea, de twee landen die sinds vorige week opnieuw verwikkeld zijn in een hevige grensoorlog.

Een hoge Eritrese regeringsfunctionaris heeft vanochtend toegegeven dat Ethiopische troepen ver zijn doorgedrongen in het grensgebied.

Het door de Veiligheidsraad afgekondigde wapenembargo geldt voor de duur van een jaar, een concessie waarmee ook Rusland en Frankrijk zijn overgehaald om hun steun aan de resolutie te geven. Overigens zeggen waarnemers dat het embargo vooral is bedoeld om politieke druk uit te oefenen op de strijdende partijen, maar dat het in de praktijk nauwelijks invloed zal hebben op het verloop van de huidige oorlog. Zowel Ethiopië als Eritrea heeft de afgelopen tijd massaal wapens, munitie en militair materieel ingekocht.

De laatste berichten over het verloop van de grensoorlog bevestigen dat Ethiopië aan de winnende hand is: het Ethiopische leger heeft niet alleen betwiste gebieden heroverd die twee jaar geleden werden ingenomen door Eritrea, maar lijkt ook verder in noordelijke richting op te rukken in een kennelijke poging belangrijke verbindingen met de Eritrese hoofdstad Asmara af te sluiten.

Eritrea maakte tot 1993 deel uit van Ethiopië. Al voor de onafhankelijkheid was er onenigheid over de grens van wat destijds provincies waren. Afgelopen weekeinde staken Ethiopische legereenheden de grensrivier de Mereb over. Inmiddels hebben zij al de strategisch belangrijke steden Shambiko en Barentu ingenomen, in het zuidwesten van Eritrea op 70 kilometer van de grens met Ethiopië en op ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad Asmara. Een hoge Eritrese regeringsfunctionaris, presidentieel adviseur Yemane Gebremeskel, zei vanochtend dat meer dan 200.000 inwoners het gebied zijn ontvlucht en nu in de richting van de hoofdstad trekken. Hij zei ook dat het Eritrese leger gisteren had besloten tot een tactische terugtrekking uit het gebied rond Barentu en tot evacuatie van de stad, teneinde bloedvergieten te voorkomen.

Een Ethiopische regeringswoorvoerder gaf vanochtend een iets andere lezing. Hij zei dat Barentu afgelopen nacht werd veroverd na drie dagen van intensieve gevechten. Volgens hem werden de Eritrese troepen tot de aftocht gedwongen na hevige bombardementen, artilleriebeschietingen en aanvallen door grondtroepen. ,,Het verlies van Barentu betekent het verlies van het hele westelijke deel van Eritrea'', aldus de woordvoerder tegen journalisten aan de Ethiopische kant van het front. Volgens hem zullen de Ethiopische troepen de vluchtende Eritrese soldaten achtervolgen, maar is de belangrijkse doelstelling van het huidige offensief om het gebied rond Barentu veilig te stellen, en om vervolgens troepenversterkingen naar het oostelijke front in het grensgebied te sturen teneinde daar ,,de rest van de bezette gebieden te bevrijden''.