Vingervoetballen met Lego

De Tweede Wereldoorlog eindigde in de vroege zomer van het jaar 1988, toen wij (àlle Nederlanders dus, kortom: Oranje) de Europese voetbalbeker binnensleepten. De belangrijkste slag werd geleverd tegen de Duitsers (21 juni, 2-1), waarna de oorlog tegen de Sovjet-Russen werd beslecht (25 juni, 2-0).

Onvergetelijk zijn de beelden van de rondvaart die onze kampioenshelden maakten door de Amsterdamse grachten. Menige woonboot is daarbij tot zinken gebracht door het legioen dat op de daken hoste. Een geëxalteerde Mart Smeets deed er rechtstreeks verslag van, waarbij hij aan generaal R. Michels zijn eeuwige vraag stelde: `Meneer Michels, wat gaat er door u heen?' En Michels sprak, nooit om een trefzeker antwoord verlegen: ,,Het is me wat. En dat voor een spelletje.''

Nog dik twintig dagen te gaan en het spelletje neemt bezit van de Lage Landen. De strafwet is ervoor verzet, alle verloven van dienders bij openbare-ordediensten zijn ingetrokken en cellen worden vrijgehouden om straks vele honderden voetbalkrijgsgevangenen te kunnen opbergen.

Hoe overheden zichzelf laten ontwrichten. En: hoe de marktsector op hol raakt. Het voetbalspelletje is niet alleen oorlog, het is even zo goed een miljarden-industrie met bijbehorende merchandising. Een winkelketen voor potten, pannen en prullaria zal het land volpompen met oranje vlaggen, toeters en bellen. Munten met de koppen van `onze jongens' zijn te koop bij postkantoor en benzinepomp. Koopt Nederlandse jeans underwear, dan helpen wij Frank Rijkaard. En schaf vooral ook voor veel geld Lego-steentjes aan om een voetbalveld te bouwen. Met verder: tribunes, dug-outs, een trainingsveldje, supportersbussen. Maar zonder: getatoeëerde supporters, ME-pelotons, ambulances en snelrechters.

Lego Voetbal – zo heet het nieuwste Legopakket dat is gelanceerd aan de vooravond van het EK 2000. Het is knap in de markt gezet. De Franse publiekslieveling Zinedine Zidane, sterspeler bij Juventus, presenteerde het half april in het Stade de France te Parijs in aanwezigheid van 150 journalisten uit heel Europa. Een dynamische website begeleidt de promotie van Lego's jongste vinding.

In een ver verleden liet Lego een kinderkoortje in de tv-reclame een vrolijk liedje zingen: `Met Lego kun je alles maken: een boot, een vliegtuig of een trein. (...) Ja, spelen met Lego is fijn.' Nog steeds is Lego prachtig speelgoed. Maar een beetje jammer is het wel dat inmiddels betrekkelijk weinig wordt overgelaten aan de eigen fantasie van kinderen. Het basismateriaal van steentjes en stipjes, waarmee kinderen zelf ooit eindeloos konden variëren, is vrijwel geheel vervangen door prefab onderdelen die maar voor één doel kunnen worden gebruikt. Met Lego kun je niet meer alles maken. Met Lego moet je alles héél precies nabouwen volgens de begeleidende bouwtekening.

Lego Voetbal is een variatie op het aloude tafelvoetbal en blaasvoetbal. Noem het in dit geval: vingervoetbal. Op een veldje van circa 40 bij 25 centimeter staan tweemaal vijf spelers en twee keepers tegenover elkaar opgesteld. De spelers staan op een stokje met een veertje vastgeprikt in het veld. Achter hun rug hebben ze een plastic rondje waarop met de vinger moet worden gedrukt. En floep, de poppetjes klikken naar voren om de bal te schieten.

Het leuke van tafelvoetbal en blaasvoetbal is dat kinderen (en volwassenen) daarbij volledig uit hun dak kunnen gaan. Heerlijk hengsten aan de handvatten, of door de buisjes blazen naar de bal totdat het veld kletsnat is van het speeksel: dat waren nog eens tijden!

Lego Voetbal moet vooral beheerst worden gespeeld. Een echte strijd tussen de poppetjes is niet mogelijk doordat ze op hun plek vastgepind staan. Dat maakt het spel een beetje statisch. Als de spelers en supporters te wild worden, storten het hele veld en het stadion al snel in elkaar. Het is daarin dat Lego Voetbal de realiteit het dichtst benadert.

De startdoos van Lego Voetbal kost circa 120 gulden. Aanvullende dozen (tribune, eretribune, spelersbus, tv-toren, e.d.) variëren in prijs van 17 tot 77 gulden.

Te koop bij warenhuizen en speelgoedwinkels.

Demonstratie via internet: www.lego.com

    • Gijsbert van Es