UPC blijft stabiel na drie zwakke dagen

De aandelenkoersen hebben zich vanmorgen in Amsterdam niet weten te herstellen van de daling van gisteren. UPC wist voor het eerst sinds dagen wel weer wat winst te boeken, zij het bescheiden.

Net als in de rest van Europa reageerden de beurzen negatief op de daling van de aandelenkoersen in de Vrenigde Staten, waar zowel het Dow Jones-gemiddelde als de Nasdaq-index lager eindigden.

In Amsterdam waren de omzetten laag, en waren er weinig grote uitschieters te vinden op de beurs. De AEX-index was 2,5 punt lager (0,4 procent) op 665,67 punten.

Onder de hoofdfondsen nam United Pan-Europe Communications (UPC) aanvankelijk de grootste procentuele stijging voor zijn rekening. Het kabelbedrijf pakte een winst van ruim 7 procent op 31,60 euro, na geruchten dat aandeelhouder Microsoft (7 procent in UPC) een optie zal uitoefenen om 10 procent te nemen in de naar de beurs te brengen UPC-dochter Chello. De waardering van Chello is een van de factoren die de aandelen van moeder UPC de laatste tijd drukken, en de vermeende steun van Microsoft was dan ook gunstig voor de koers van UPC. In de loop van de ochtend ebde de steun echter weg, en tegen het middaguur stond UPC nog maar op een winst van 0,7 procent op 29,60 euro.

Chemieconcern DSM, warenhuisketen Vendex en voedingsmiddelenconcern Unilever pakten circa 2 procent winst. In hun kielzog wisten ook Koninklijke Olie, Corus, Ahold en ING er enkele eurocenten bij te verdienen.

Het merendeel van de hoofdfondsen stond echter in de min. Zo daalde telecomconcern KPN met 1,62 procent tot 103,40 euro. Het aandeel van uitgever VNU noteerde 58,95 euro, een afname van 3,36 procent. Softwaremaker Baan was de hekkensluiter met een daling van ruim 10 procent. Het aandeel noteerde 1,83 euro.

KLM was onder de Midkap-fondsen de grote winnaar. Het aandeel steeg met 5,8 procent naar 21,90 euro nadat eerst ING en daarna Goldman Sachs hun inschatting voor de winst per aandeel van KLM opschroefden. Een belangrijk verschil was er wel tussen de twee banken: Goldman ziet KLM als een fonds dat het beter doet dan de markt, terwijl ING zijn verkoopadvies handhaafde.

Voetballer Brian Laudrup kreeg vanmorgen een schop na van beleggers. Beursfonds Ajax maakte bekend dat Laudrup, die nog een jaar bij Ajax onder contract staat, wegens een achillespeesblessure moet stoppen met voetbal op het hoogste niveau. Het aandeel Ajax steeg met 1,23 procent tot 8,25 euro.

Op de obligatiemarkt bleef destemming vanmorgen, evenals gisteren, slecht. Beleggers reageerden negatief op de Amerikaanse renteverhoging, en het vooruitzicht dat zowel in de VS als in Europa de inflatie zal aantrekken. De stijgende olieprijs en ,in Europa, de zwakke euro speelden daar een rol bij. De euro zelf bleef vanmorgen op een laag niveau van 0,8941 dollar staan.