Twee voetballers geven omkoping in België toe

Twee voetballers uit de hoogste Belgische voetbalcompetitie hebben tegenover de politie bekend dat ze zich door Nederlanders hebben laten omkopen om ervoor te zorgen dat een wedstrijd werd verloren.

De spelers legden een bekentenis af nadat ze door de politie waren geconfronteerd met bewijsmateriaal dat de Nederlandse politie heeft verzameld in een onderzoek naar omvangrijke drugshandel. In dit onderzoek naar de erfenis van de IRT-affaire bleek uit heimelijk opgenomen telefoongesprekken dat de verdachten hun drugsgeld gebruikten voor het gokken op voetbalwedstrijden in een aantal Europese landen. Om de afloop van weddenschappen in gunstige zin te beïnvloeden werden spelers omgekocht.

Volgens de procureur des konings uit Kortrijk, Denecker, hebben twee ex-spelers van de Belgische eredivisieclub (eerste klasse) voetbalclub KVC Westerlo, de Nederlander Coen Burg (32) en de Belg Marc Cox (33), bekend zich te hebben laten omkopen. Ze moesten vorig jaar tijdens de eerste klassewedstrijd Kortrijk-Westerlo ,,ballen doorlaten of ballen missen'', aldus Denecker. Westerlo verloor van het laag geklasseerde Kortrijk met 4-2.

De twee spelers hebben tegenover de Belgische politie ook verteld van welke Nederlander ze geld – 25.000 Belgische francs per persoon – kregen. Die inlichtingen zijn volgens Denecker doorgespeeld aan collega's in Nederland.

Denecker zegt dat het Belgische onderzoek doorgaat en dat waarschijnlijk nog meer spelers worden gehoord. Eerder maakte hij bekend dat ook spelers van de clubs Kortrijk en Harelbeke verdacht worden.

De Belgische voetbalbond zal de spelers waarschijnlijk schorsen. Bij de politie is men verbaasd dat de spelers voor een relatief laag bedrag (zo'n duizend gulden) omkoopbaar waren. Men houdt er rekening mee dat de spelers ook profiteerden van de gokwinsten.

Spil in het omkopingsschandaal is volgens de Nederlandse justitie Kris J. Hij is de informant die door ex-rechercheurs Langendoen en Van Vondel voor het IRT-politieteam werd ingeschakeld om drugs te importeren. Kris is onder anderen mede-eigenaar van een legaal wedkantoor in Wenen. Hij wordt ook verdacht van grootschalige cocaïnehandel.

Kris J. en een vijftiental andere verdachten verschijnen 25 mei voor het eerst voor de rechter in Haarlem. Het gaat om een zogeheten pro formazitting waar justitie naar verwachting voor het eerst openheid van zaken zal verschaffen.

    • Marcel Haenen