Tabaksindustrie woedend op Borst

De tabaksindustrie is verbijsterd over de uitspraak van minister Borst van Volksgezondheid om de productie van tabaksproducten uit Nederland te verbannen. Het Bureau Voorlichting Tabak stuurt vandaag namens de fabrikanten een brief naar de minister waarin om uitleg wordt gevraagd. Afhankelijk van het antwoord overweegt het bureau of ze een jurist zal inschakelen.

Borst liet gisteren in een vraaggesprek in De Telegraaf weten te streven naar een algeheel rookverbod op de werkplek. Ook het roken op schoolpleinen en sigarettenautomaten wil zij verbieden. Volgens de minister is het tijd voor rigoureuze maatregelen, omdat de sociale partners in gebreke zijn gebleven.

De consequentie van deze voornemens, zei Borst in het interview, is een verbod op de tabaksproductie in Nederland. ,,Als je het roken voor de komende generaties wilt uitbannen, moeten we sigaretten ook niet in dit land maken'', aldus Borst.

Het ministerie van Volksgezondheid meldde gisteren desgevraagd dat het vraaggesprek met de minister was geaccordeerd. Dezelfde woordvoerder concludeert vandaag dat Borst ,,te kort door de bocht is geciteerd''. Borst heeft volgens de woordvoerder bedoeld te zeggen ,,dat het moreel eigenlijk niet verantwoord is om in Nederland sigaretten te maken''. Dat zij de productie van sigaretten niet kan verbieden beseft de minister terdege, benadrukt de woordvoerder.

Directeur H. van Ronkel van het Bureau Voorlichting Tabak reageert woedend op wat hij ,,de zoveelste losse flodder van de minister'' noemt. ,,Borst realiseert zich de draagwijdte van haar uitspraken niet. Zij heeft er een gewoonte van gemaakt kabinetsstandpunten in interviews te ventileren'', zegt Van Ronkel. ,,De minister zou haar tijd beter kunnen besteden. De beantwoording van de vragen over de Tabakswet laat al driekwart jaar op zich wachten.'' Volgens de zegsman van de tabaksindustrie hebben de uitspraken geleid tot grote sociale onrust in de bedrijfstak.

In Nederland werken zo'n 25.000 mensen in de tabaksindustrie, 5.000 in de productie, de rest in de distributie, de groothandel en detailhandel. In 1998 werd in Nederland voor ruim 6 miljard gulden aan sigaretten, sigaren, shag en pijptabak geproduceerd. Het merendeel van de productie was bestemd voor de export.

Een woordvoerder van shagproducent Theodorus Niemeyer in Groningen bevestigt dat werknemers gisteren ,,zeer onaangenaam getroffen'' waren door de publicatie. Philip Morris, met merken als Marlboro en Chesterfield marktleider, wil volgens een woordvoerder best meewerken aan de bestaande tabakswetgeving. ,,Wij gaan een heel eind mee met de minister als het gaat om jongeren en automaten.'' Hij verwacht niet dat de productie uit Nederland zal verdwijnen. ,,Dan haalt de handel de sigaretten gewoon uit België.''

Werkgeversverbond VNO-NCW is verbaasd over het gemak waarmee de minister de sigarettenindustrie wil sluiten en vraagt zich af hoe de productie van een legaal product verboden kan worden. Volgens de werkgeversorganisatie is het hele idee een inbreuk op de vrijheid van ondernemen.

Ook vakcentrale FNV reageert ontstemd op de uitspraken van Borst. Vooral de uitspraak van Borst dat de sociale partners gefaald hebben bij het maken van afspraken over rookbeleid op het werk, is verkeerd gevallen. ,,Wij begrijpen niet zo goed waarom Borst nu met deze uitspraken komt'', zegt de FNV-woordvoerder.

De Tweede Kamer ziet weinig in de voorstellen van Borst. VVD en CDA vinden een rookverbod op het werk te ver gaan. Bovendien is het niet te handhaven, denken zij. PvdA is het wel met Borst eens dat iedereen het recht heeft om rookvrij te werken, maar betwijfelt of dat af te dwingen is met een wet.