Spanje

Flamenco

Rafael Amargo (25 jaar) behoort tot de jongste lichting flamencodansers. Hij maakte de choreografie voor een nieuw flamencodans-spektakel dat hij met zijn eigen, jonge dansgroep verder heeft uitgewerkt. Geworteld in de traditionele flamenco, maar aangekleed en beïnvloed door nieuwe ontwikkelingen in de dans. Het eerste grote werk van een danser die zichzelf als rebel afficheert Amargo, te zien tot 28 mei in het Teatro de Bellas Artes, Marqués de Casa Riera 2, Madrid. Inl 00-34915324437. Telefonische bestellingen ook via Caja Madrid, 00-34902488488.

Architectuur

Wie op doorreis van Barcelona richting Valencia het stadje Castellón de la Plana passeert kan een culturele stop maken bij de tentoonstelling `Tegen de architectuur'. Rebelse architecten, of zij die ooit rebels geweest zijn, ventileren hun ideeën over het concept van de stad als het nieuwe oerwoud van sociale confrontatie, chaos en politieke verwildering. Met bijdragen van Rem Koolhaas, Dan Graham, Archigram en Archizoom. Contra la Arquitecture. La urgencia de (re)pensar la cuidad, Espai d'Art Contemporani de Castellón. Calle Prim, Castellón. Inl 00-34964723540. Tot 25 juni.

Aarbeientrein

Hoewel het weer wat tegenzit – de natste lente in 50 jaar – staan rond Madrid de aardbeienvelden weer vol. Goede gelegenheid om vergezeld van deze lentekoninkjes (ze worden in de trein geserveerd) vanuit Madrid af te reizen richting Aranjuez. Dat kan met de stoomtrein die ieder weekeinde dit oudste spoorwegtraject van Spanje aandoet. De hele zomer door vertrekt de stoomtrein zaterdag en zondag om 10u05 uur vanaf het Atocha station in Madrid. Aankomst in Aranjuez rond het middaguur. Daar is ruim de gelegenheid om de aldaar gelegen paleizen en monumenten te bezoeken. Terugreis is 19u. Kinderen betalen ongeveer vijfentwintig gulden, volwassenen een tientje meer. Inl en res via 00-34902228822.

En verder

In het Madrileense gemeentemuseum (Fuencarral 78) tot 15 juni een tentoonstelling met `moderne' uitvindingen uit de tijd van de industriële revolutie; in het Barcelonese Liceu-theater een hedendaagse enscenering van Le Nozze de Figaro, 17, 20 en 23 mei. Res via ServiCaixa 00-34902332211.