Soedan

Geschiedenis Een miljoen doden, twee miljoen – hoeveel slachtoffers de oorlog in Soedan sinds 1983 precies heeft gemaakt, valt niet te zeggen. Het staat alleen vast dat het conflict bovenaan staat op de lijst van bloedigste oorlogen aller tijden. Een aanzienlijk deel van de Soedanese doden is van honger gestorven, maar dat maakt hen niet minder oorlogsslachtoffer. Beide zijden in de oorlog gebruiken niet alleen kanonnen maar ook voedsel als wapen.

De oorlog in Soedan draait om het probleem van het zuiden, een erfenis van het Britse koloniale bestuur die het land sinds zijn onafhankelijkheid in 1956 heeft geteisterd. Het Afrikaanse zuiden werd door de Britten getribaliseerd en zijn kerstening aangemoedigd, als tegenwicht tegen het nationalisme van de islamitische Arabieren in het noorden. Een de facto tweedeling was het resultaat.

De eerste zuidelijke rebellie tegen de noordelijke overheersing werd in 1972 beëindigd met een akkoord over regionale autonomie. Maar in 1983 barstte het conflict opnieuw los. Aanleiding waren de islamiseringspolitiek van de regering-Numeiry en het besluit op de grens tussen noord en zuid gevonden olie niet lokaal te verwerken maar direct te exporteren, waardoor de opbrengst slechts het noorden ten goede zou komen. De moslim-fundamentalistische machtsgreep van 1989 verergerde de oorlog alleen maar.

Een oplossing van het conflict lijkt, ondanks internationale vredesinitiatieven, niet in het verschiet te liggen. De regering in het noorden staat er op dit moment het beste voor. De olie-export is uiteindelijk op gang gekomen en voedt haar oorlogsinspanning. De tegenpartij is onderling verdeeld, zelfs over het doel: autonomie of onafhankelijkheid? Maar in Khartoum woedt ook een machtsstrijd, en het oorlogsterrein is weerbarstig.

Inzet Afscheiding of autonomie om etnische en religieuze redenen.