Selectie Theater

Omhoog die stok!

Negen actrices als majorettes en zeven acteurs als de drumband in (k)luchtig maar iets te omslachtig zomervermaak van Hetty Heyting; glansrollen voor Peer Mascini en Nelly Frijda. 19 mei Roosendaal De Kring, 23 t/m 28 mei Amsterdam Stadsschouwburg.

Wachtend op Godot

van Samuel Beckett in de regie van Sam Bogaerts door Malpertuis. Hardhandige en ook bizarre versie van Becketts beroemde toneelstuk over twee landlopers die op ene Godot wachten, de Grote Onbekende. Schitterend en ontroerend spel van Bert André en Han Kerckhoffs als de zwervers. Godot heet in deze versie `God-dood' wat aan de geheimzinnigheid van het stuk enigszins afdoet. Maar uiteindelijk zijn tekst en spel onverwoestbaar. 19 mei Den Haag Koninklijke Schouwburg, 23 mei Groningen Stadsschouwburg, 24 mei Haarlem Toneelschuur, 25 mei Geel De Werft.

2100

Cabaretier Vincent Bijlo maakt zijn eigen leven tot onderwerp voor een spervuur van grimmige grappen. 19, 20 mei Breda Chassé Theater, 23 mei Amersfoort De Flint, 25 mei Arnhem Stadsschouwburg.

Abigails Party

Mike Leigh's stuk door Theatergroep Carrousel. Pijnlijke huiskamerkomedie, gesitueerd in de jaren zeventig, over dodelijke verveling op een avondje uit tussen buren die zich uit in boordevolle glazen gin (zonder tonic!) en treiterijen. Schitterend spel van Marlies Heuer, Dic van Duin en Maureen Teeuwen. T/m 20 mei Amsterdam Bellevue.

Een Echte Van Dongen

Veelzijdige cabaret-solo van Lenette van Dongen over de keus tussen vrije expressie en de dwang van de discipline, trefzeker opgedist in conférences, verhalen en liedjes. 19, 20 mei Groningen Stadsschouwburg, 23, 24 mei Zoetermeer Stadstheater.

Misery

Ooit traden actrice Geert de Jong en acteur Eric Schneider op in Antonius en Cleopatra van Shakespeare bij De Appel. Nu zijn ze beide te zien in een grootse, spannende acteerprestatie in Misery, een thriller door het Nationale Toneel. Een schrijver wordt getiranniseerd door zijn gepassioneerde fan, tot de dood erop volgt. De regie is van Lodewijk de Boer. 19 mei Sittard Cultureel Centrum, 20 mei Leiden Schouwburg, 22, 23 mei Leiden Schouwburg, 25 mei Oss De Lievekamp.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 20 mei Zaandam Zaantheater, 23 mei Hoorn Het Park, 25 mei Tilburg Schouwburg.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. T/m 31 mei (vr za di t/m do) Amsterdam Nieuwe de la Mar, 21 mei Nijmegen Stadsschouwburg.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol 19 mei Venray Schouwburg, 20 mei Roermond De Oranjerie, 23 t/m 25 mei Den Haag Danstheater.

En verder

IJdele Hoop Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 20 mei Almere De Metropole, 22 mei Eindhoven Stadsschouwburg; Uitgestelde Ontmoeting Jasperina de Jong en Louis van Dijk in een stijlvol vertoon van virtuositeit: chansons, cabaret en licht-klassiek. 19 mei Hulst Den Dullaert, 20 mei Den Haag Diligentia, 22 mei Den Bosch Theater aan de Parade, 23 mei Gouda Schouwburg;