Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een portret van het gemeenteraadslid Lammerink van de Stadspartij in Enschede die zich sterk maakt om alle bewoners van de rampwijk bij elkaar te laten blijven wonen en in de toekomst opnieuw in één wijk te huisvesten. Zelf is hij bij de ramp zijn huis annex winkel kwijtgeraakt. TV2, 17.35-18.43u.

112 Xtra. Gehele uitzending over de ramp in Enschede met o.a. een studiogesprek met Jack Huygens van de lokale kabelkrant die op het moment van de explosie op het dak van een loods op minder van 150 meter van de opslagplaats stond. Ook Jack Kusters van het Nederlands Instituut voor Brand- en Rampenbesrijding over de gevaren waaraan mannen en vrouwen van de hulpverlening worden blootgesteld. Veronica, 22.10-23.05u.

Nova. De uitzending gaat met reportages, reacties en studiogesprekken in op de oorzaken en gevolgen van de vuurwerkexplosie in Enschede. Ned.3, 22.34-23.03u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de Zuid-Afrikaanse jazztrompettist Hugh Masekela over onder andere de periode van apartheid en de lessen van zijn grootmoeder die hij nooit vergeet. BBC World, 20.30-21.00u.

Gemeenschap & goederen. In deze aflevering van een serie gesprekken over hoe mensen binnen hun relatie met geld omgaan geven Jacques (Marokkaanse opvoeding en machogedrag) en Sylvia uitleg aan filmer Frans Bromet. Ned.3, 20.20-20.50u.

Rondom tien. Naar aanleiding van de ramp in Enschede praten brandweerlieden, brandweercommandanten en betrokkenen over kritiek na hun werkzaamheden. De brandweerlieden in Enschede zouden de gevaarlijke situatie niet goed hebben ingeschat en met veel te weinig materieel zijn uitgerukt. Ned.1, 22.34-23.19u.

DOCUMENTAIRES

Citycabs. Eerste aflevering van een serie steden-portretten met behulp van taxichauffeurs geeft `oppervlakkige' impressies van New Orleans. Gisteren besproken. Ned.1, 18.59-19.29u.

Charles Lindbergh: The Lone Eagle. Portret van Charles Lindbergh die in 1927 als eerste man op 24-jarige leeftijd in zijn kleine vliegtuig Spirit of St. Louis de Atlantische oceaan overstak. Na zijn succes als vliegenier leidde Lindbergh een turbulent leven. NGC, 20.00-21.00u.

Histories. Slot van een drieluik over de Belgisch socialistische beweging geeft portret van Lode Craeybeckx die 29 jaar burgemeester van Antwerpen was. Behalve erudiet was hij ook cultuurgenieter en -promotor. Canvas, 20.55-21.45u.

Die grossen Kriminalfälle. Geen seriemoordenaar heeft zo openlijk over zijn daden gesproken en geen andere zedendelinquent werd door zoveel deskundigen onderzocht als kindermoordenaar Jürgen Bartsch. Desondanks bleef de man een raadsel. ARD, 21.45-22.30u.

The human body. Zesde deel van een serie over de ontwikkeling van het menselijk lichaam. Tijdens het verouderingsproces worden de ogen minder, krijgen we rimpels en worden mannen kaal. Canvas, 22.15-23.05u.

Ein Papst, der sich nicht fürchtet. Portret van Paus Johannes Paulus II, die in 1978 als eerste niet-Italiaan de pauselijke troon besteeg. ARD, 23.00-23.30u.

Kwintessens. Aflevering in de serie portretten van jonge wetenschappers belicht vanavond de mediëvist en neerlandicus Wybren Scheepsma die alles wil weten over het kloosterleven aan het eind van de Middeleeuwen. Hij ontdekte een wereld waarin de ene non zich nog beter voordeed dan de ander. TV2, 23.35-24.00u.

MUZIEK

Het uur van de wolf. Ongepolijst portret van de groep Doe Maar tijdens hun productie aan de cd Klaar en zich voorbereidend op de concerten in Ahoy. De camera volgde de band gedurende een half jaar en maakte opnamen in de studio en bij de bandleden thuis. Ned.3, 23.25-0.20u.

FILM

. The Firm (Sydney Pollack, 1993, VS). Verfilming van John Grishams ingenieuze bestseller over het gruwelijke dilemma van een ambitieuze advocaat die onwetend zijn ziel verkocht aan een corrupt advocatenkantoor. Heerlijke rolbezetting kent Tom Cruise als de briljante, voormalige werkstudent en Gene Hackman als de Mephistoles van Memphis, met een niet te sussen geweten. Net5, 20.30-23.20u., onderbroken door reclame.

Les patriotes (Eric Rochant, 1994, Frankrijk). Spionagethriller over de Mossad, de Israelische geheime dienst, voltrekt zich in Tel Aviv, Parijs en Washington. Yvan Attal speelt als een Franse Al Pacino een geheim agent die een weinig opwindend schaduwleven leidt. En de toeschouwer vraagt zich af waarom hij in dienst is getreden. ZDF, 0.15-2.00u., nagesynchroniseerd.

The Young Poisoner's Handbook (Benjamin Ross, 1994, Engeland/Duitsland). Uit korte sketch-achtige scènes opgebouwde zwarte komedie vertelt het (waargebeurde) levensverhaal van Graham Young, een puber die begin jaren zestig in de Londense buitenwijk Neasden zijn bemoeizuchtige familie, vervelende vrienden en lastige collega's zou hebben vergiftigd. ARD, 1.20-2.55u., tweetalig.

The Long, Long Trailer (Vincente Minnelli, 1954, VS). Amusante komedie over de pech die Lucille Ball en Desi Arnaz ondervinden tijdens huwelijksreis per caravan. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

The Boy with Green Hair (Joseph Losey, 1948, VS). Merkwaardig speelfilmdebuut van Losey is bizarre, doorzichtige allegorie over oorlog en racisme. Oorlogswees krijgt groen haar en wordt verschoppeling van de buurt. Morgen, BBC2, 14.10-15.30u.

Paternity (David Steinberg, 1981, VS). Komedie van de lopende band. Vrijgezel Burt Reynolds huurt Beverly d'Angelo in om zich uit te geven voor zijn vrouw. Morgen, SBS6, 14.25-16.05u., onderbroken door reclame.