Selectie Muziek

Jeff Hamburg

Het Nederlands Kamerorkest speelt olv Ed Spanjaard een concert met uitsluitend muziek van de Amsterdamse componist Jeff Hamburg: Klezmania, geïnspireerd op Oost-Europese joodse volksmuziek, de wereldpremière van het Concerto for Flute and orchestra (soliste: Leonore Pameijer) en de Nederlandse première van David voor symfonische blazersbezetting. 25 en 26 mei 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam.

Frank Martin

Het William Byrd Vocaal Ensemble, waarvan de tenor Nico van der Meel de artistiek leider is, geeft uitvoeringen van de Mis voor dubbelkoor van Frank Martin, voorafgegaan door geestelijke muziek van Mendelssohn, Reger, Wolf en Brahms. 19 mei 20u15 Wilhelmina Kerk Dordrecht; 21 mei 15u Dominicuskerk Amsterdam; 26 mei 20u15 Groenmarktkerk Haarlem; 28 mei 15u Pieterskerk Leiden.

Galilei

Het driedelig orkestwerk Galilei van Diderik Wagenaar wordt na een eerdere gedeeltelijke uitvoering nu compleet uitgevoerd op 23 mei 20u15 tijdens een concert in het Haarlemse Concertgebouw door het Noordhollands Philharmonisch Orkest olv Jurjen Hempel. Verder op het programma Orbits van Theo Loevendie en Vier orkeststukken van Béla Bartók. Vooraf geeft Jochem van der Heide 19u30 een inleiding.

Entree

Het Groot Entrée Orkest, een door de jongerenorganisatie Entrée opgezet orkest van 115 jonge amateurmusici, geeft na coaching door leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, op 21 mei 20u15 een concert in het Amsterdamse Concertgebouw. Olv Micha Hamel klinken Parade van Kees Olthuis, het Pianoconcert van Grieg (solist Niek van Oosterum) en de Achtste symfonie van Dvorák.

Truls M⊘rk

De Noorse cellist Truls M⊘rk geeft van 25 t/m 28 mei een aantal concerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Op 26 mei is M⊘rk in de Grote Zaal de solist in het Eerste celloconcert van Sjostakowitsj bij het Pittsburgh Symphony Orchestra olv Mariss Jansons. Tijdens drie kamermuziekconcerten in de Kleine zaal op 25, 27 en 28 mei klinkt uitsluitend muziek die is gecomponeerd op ongeveer 60° noorderbreedte: in Bergen, Oslo, Helsinki en St. Petersburg.

Guus Janssen

Door zijn vele bezigheden als componist is Guus Janssen als (jazz)pianist niet vaak meer te horen. In zijn nieuwe kwartet zijn naast zijn onafscheidelijke broer Wim op drums hoornist Vincent Chancey en bassist Dieter Manderscheid te horen. 20 mei BIMhuis Amsterdam.

Melhoun-muziek uit Zuid-Marokko

De meeste Marokkaanse muziek die hier doordringt komt uit het Noorden, maar het tien-koppige Dqa Roudania komt uit de stad Taroudannt, een Arabische enclave in Berber-gebied. Melhoun is een stijl van muziek die steunt op oude Arabische poëzie. Er wordt daarom behalve getokkeld, gestreken en getrommeld en veel gezongen. 19 mei Zuiderpershuis Antwerpen, 20 mei Tropeninstituut Amsterdam, 21 mei RASA Utrecht (15u), 23 mei Vooruit Gent (B), 26 mei Chassé Breda, 27 mei Doelen Rotterdam, 28 mei Volksbuurtmuseum Den Haag (14u).

Korn

De doedelzak van zanger Jonathan Davis past bij het zorgvuldig gecultiveerde imago van een onaangepaste `nerd' aan het hoofd van de hardste metalband die de VS na Metallica heeft voortgebracht. Ondanks Davis' reputatie van een dictatoriaal zakenman met ambities buiten de popmuziek is Korn een democratische band: hoezen worden door fans gemaakt en remixen worden gratis via het internet verspreid. 22 mei Ahoy, Rotterdam.