Selectie Musea

Tracey Moffat

De foto die bij de entree van Tracey Moffatts overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Helmond hangt, lijkt zo uit het familie-album van de kunstenaar gerukt. Hij stamt uit 1973 en toont een verkleedpartijtje in de tuin van Moffatts ouderlijk huis in Brisbane, Australië. Een kwart eeuw later drukte Moffatt de foto opnieuw af en gaf hem de titel Backyard Series (1998). Tot de serie horen verder nog een portret van een als rockzanger verkleed meisje en van een gemaskerd kind dat de held uit de destijds populaire film Planet of the Apes imiteert. Ze verenigen de thema's die aan de basis liggen van alle werken van Moffatt: haar ongelukkige jeugd als geadopteerd kind van Aboriginal-afkomst in een blank arbeidersgezin, haar fascinatie voor populaire cultuur (muziek, films en televisie) en haar voorliefde voor maskerades. Met acht fotoseries en vier films geeft de tentoonstelling een vrijwel volledig overzicht van Moffatts oeuvre, dat in korte tijd razend populair geworden is.

Tracey Moffatt t/m 25 juni in het Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1, Helmond. Di t/m vr 10-17u, za en zo 14-17u.

Breien

Wie breien verfoeit of deze vorm van handwerken associeert met tuttigheid, moet beslist naar het Textielmuseum in Tilburg. Daar is op de tentoonstelling Steekje Los? breikunst te zien van maar liefst 88 Britse en Nederlandse ontwerpers. Bij breien moeten we allang niet meer denken aan dikke truien, sjaals en sokken. In het Textielmuseum zijn gebreide sieraden, meubels, tassen, schoenen, lampen, jurken en zelfs een theeservies te zien. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het valt met breipennen te verwezenlijken.

T/m 27 aug in het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Eerste en Tweede Pinksterdag gesloten.

Michelangelo

Nog niet zo lang geleden toonde het Haarlemse Teylers Museum op een even ouderwetse als charmante manier tekeningen in de vaste opstelling. Ze hingen in vitrines met gordijntjes die je zelf kon wegschuiven. Inmiddels beschikt Teylers allang over een aparte zaal voor licht- en klimaatgevoelige prent- en tekenkunst, waar nu de nieuwe tentoonstelling, De eeuw van Michelangelo, met Italiaanse tekenkunst van de vijftiende en zestiende eeuw uit de eigen collectie wordt getoond. Veel tekeningen van belangrijke kunstenaars als Titiaan, Correggio en Rafael, zijn studies: schetsen voor figuren, motieven of hele composities die, soms aanwijsbaar, gebruikt zijn in schilderijen of wandschilderingen. Een nog beter kijkje in de keuken van de kunstenaar bieden de bladen die klaarblijkelijk niet met het oog op een specifiek groter project zijn getekend. Zulke tekeningen met afzonderlijke figuren, draperieën of losse ledematen, overheersen in de expositie en ze konden door de schilder in zijn atelier in verschillende werken konden worden gebruikt. De maar liefst negen tekeningen die aan Michelangelo worden toegeschreven, vallen in deze categorie.

De eeuw van Michelangelo; Italiaanse tekeningen uit de Renaissance afkomstig uit Teylers Museum t/m 18 juni in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u zo 12-17u

En verder

De Glorie van de Gouden Eeuw. Nederlandse kunst uit de 17de eeuw t/m 16 juli in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. dag. 10-17u; Japanse verwondering: Shiba Kôkan 1747-1818. Kunstenaar in de ban van het Westen t/m 4 juni in het Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 259. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u; Anton Corbijn, 25 jaar WERK t/m 25 juni in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u; Theo van Doesburg, architect, schilder, dichter in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 1, Utrecht. Di t/m zo 11-17u en in het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Di-zo 10-17u. Beide exposities t/m 18 juni. De Madonna's van Jan van Scorel t/m 2 juli in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17u; Leven in een verzameling, toegepaste kunst 1890-1940: Collectie Meentwijck t/m 12 juni in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u; Rondom Dürer t/m 11 juni in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceremique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u; Paul Klee en het masker van de mythologie t/m 21 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 21 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; De Zangeres zonder Naam t/m 21 mei in de Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.