Selectie Galerie

Alexandra Rouppe van der Voort

Op de eerste solotentoonstelling van Alexandra Rouppe van der Voort in Galerie Fons Welters is zowel oud als nieuw werk te zien. `Durf eens geliefd/verliefd te zijn' (1999) is een dia-installatie die de kijker confronteert met het gevoel van verliefd zijn. In haar recente project `Stek', een serie absurdistische foto's wordt het verhaal verteld van twee opgroeiende plantjes, gespeeld door de groengeschminkte kunstenaars. 20 mei t/m 17 juni, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Ralph Fleck

De schilderijen van Ralph Fleck (1951) zien er net uit als foto's, zo realistisch zijn ze geschilderd. Toch is zijn onderwerpskeuze, of het nu om stadsgezichten, landschappen of stillevens gaat, altijd ondergeschikt aan het schilderen zelf. Fleck brengt de verf in dikke lagen op het doek aan, waardoor een reliëfachtig oppervlak ontstaat. In een van zijn besneeuwde Alpenlandschappen lijken de bergtoppen werkelijk uit de witte olieverf omhoog te komen. In Galerie Josine Bokhoven toont Fleck zijn recente schilderijen, waaronder ook enkele Amsterdamse stadsgezichten. T/m 27 juni, Prinsengracht 154, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

De Praktijk

In Galerie De Praktijk is werk te zien van drie figuratief werkende kunstenaars. Dieuwke Spaans, tweevoudig winnaar van de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst, maakt werken op papier met thema's als macht en wellust. Elian Smits portretteert bejaarde vrouwen in haar geborduurde werken, die nooit helemaal af zijn. En de raadselachtige schilderijen van Vincent Rijnbende vormen een mengeling van verschillende stijlen, zoals de Art Nouveau, het Symbolisme en Balinese schilderkunst. 20 mei t/m 21 juni, Lauriergracht 96, Amsterdam.

Festival a/d Werf

Onder de titel Desperate Optimists exposeren tijdens het Festival a/d Werf tien kunstenaars op verschillende locaties in de Utrechtse binnenstad. Het overkoepelende thema is dit jaar de kwetsbare positie van de kunstenaar in de huidige kunstwereld, die volgens curator Moritz Küng gekenmerkt wordt door overaanbod en vluchtigheid. Kunstenaars als Aernout Mik, Imogen Stidworthy, Anne Walsh en Marijke van Warmerdam geven persoonlijke en kritische reflecties op hun eigen doen en denken in de context van het tegenwoordige kunstklimaat. De locaties zijn de expositieruimtes van De Academiegalerie, de Begane Grond, Casco, Galerie Flatland, Genootschap Kunstliefde en het Huis a/d Werf. Het centrale festivalpaviljoen bevindt zich op het Neude, Utrecht. 18 t/m 27 mei, dag 14-20u.

En verder

Fotowerken van Ken Lum t/m 30 juni in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, Amsterdam; schilderijen van Leo Kogan t/m 5 juni in Buro Empty, Willemsparkweg 17, Amsterdam; Canadese videokunst t/m 17 juni in Montevideo, Keizersgracht 264, Amsterdam; fotowerken van Germaine Kruip t/m 11 juni in Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; beelden van Nicolas Dings t/m 4 juni in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; fotowerken van Claudia Peill t/m 16 juni in Galerie Van den Berge, Wijngaardstraat 3, Goes; foto's en sculpturen van Silvia B. en Patricia Dauder t/m 2 juli in Galerie De Schone Kunsten, Zocherstraat 1d, Haarlem.