Renz is authentiek

Het circus is, zegt directeur en spreekstalmeester Robert Randay in de nieuwe voorstelling van het Nederlandse circus Herman Renz, `een oud cultureel volksvermaak' – en om die traditie te benadrukken, heeft hij ons vanavond een reis door de tijd te bieden. Geen terugblik op het circus van vroeger, helaas, maar een overzicht dat begint met Romeinse krijgers in het Colosseum en de nar op een middeleeuwse kermis, al halverwege in de fifties van de twintigste eeuw belandt en in het eerste nummer na de pauze vooruitblikt op het EK voetbal van de komende zomer.

Die reis door de tijd is, kortom, een niet erg strak volgehouden formule om de losse nummers een schijn van samenhang te geven – ongeveer zoals dat vroeger in de revue ook vaak gebeurde, maar in het circus veel minder gebruikelijk is. Randay en de zijnen, schatbewaarders van een traditie die al in 1911 begon met een artiest die naar Oostenrijks voorbeeld de naam Renz aannam, maken circus met theaterelementen zonder hun afkomst te verloochenen. Zo banjeren niet alleen de huisclowns Milko en Christian tussen de nummers door, maar tevens treden er af en toe vier showgirls aan. Zij omlijsten de acrobaten, evenwichtskunstenaars, dompteurs van leeuwen, paarden en olifanten, de rolschaatsvirtuozen, de gespierde mastklimmers en een fraai variété-nummer, waarin een dame op miraculeuze wijze telkens anders gekleed gaat: in steeds hoger tempo verandert haar jurk van kleur, lengte en snit.

De clowns mikken vooral – met succes – op de allerkleinsten en spelen ook mee in een nummertje gek-doen met volwassen `vrijwilligers' uit het publiek. Dat is niet alleen tamelijk omslachtig, maar ook een zouteloos intermezzo in een show die zulk opvulsel helemaal niet nodig heeft. Juist omdat dit circus zo goed bewijst dat het aloude kunstenmakersspektakel in de piste nog lang niet verouderd hoeft te zijn.

Voorstelling: Een reis door de tijd, door circus Herman Renz. Gezien: 11/5 op De Burcht, Zaandam. Tournee t/m 7/1. Inl. (0653) 486802.

    • Henk van Gelder