Renteverhoging VS treft Latijns Amerika

De renteverhoging van een half procentpunt door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft de financiële markten in Latijns Amerika gisteren onder druk gezet.

Met name in Brazilië eindigde de aandelenmarkt fors lager doordat het negatieve sentiment vanuit de Verenigde Staten doorsijpelde. In Mexico daalden de aandelenkoersen met 2,8 procent.

,,Door de renteverhoging in de Verenigde Staten kan de instroom van buitenlands kapitaal verminderen'', aldus chefeconoom Carlos Kawall van de Amerikaanse Citibank in Brazilië. ,,Amerikaanse beleggers zullen als gevolg van de renteverhoging eerder de voorkeur geven aan een veilige belegging in Amerikaanse staatsobligaties. Door de aanhoudende verzwakking van de Real wordt Brazilië gedwongen zijn rentetarieven ongewijzigd te laten.''