Politie grijpt in tegen demonstranten Belgrado

In Belgrado heeft de oproerpolitie gisteravond met geweld een eind gemaakt aan een demonstratie van naar schatting 30.000 mensen, die protesteerden tegen de sluiting van het oppositionele tv-station Studio B. Er vielen zeker vijf gewonden.

De demonstratie viel samen met een voetbalwedstrijd van Rode Ster Belgrado. Het geweld brak uit toen de oproerpolitie wilde voorkomen dat enkele duizenden voetbalsupporters zich zouden aansluiten bij de demonstratie van opposanten tegen het regime. Met de gummiknuppel gingen honderden agenten van de oproerpolitie de betogers te lijf. Zeker zes mensen werden met verwondingen afgevoerd, onder wie twee persfotografen. Een van hen brak een arm en twee ribben. De politie deed pogingen de voetbalsupporters vlaggen van de oppositionele studentenbeweging Otpor! (Verzet!) af te pakken, maar slaagde daar niet in.

De betogers gingen 's middags de straat op om buiten het stadhuis van Belgrado – waar de gemeenteraad wordt gedomineerd door de oppositiepartij SPO (Servische Verieuwingsbeweging) – te luisteren naar de nieuwsbulletins van Studio B, zoals ze werden voorgelezen in een spontaan opgebouwde openluchtstudio. Studio B is eigendom van de gemeente Belgrado. De zender is de enige niet door het regime van president Miloševic gecontroleerde televisiezender die in Belgrado kon worden bekeken. De politie bezette gisterochtend in alle vroegte het gebouw waar Studio B is gevestigd en sloot het gebouw af voor de medewerkers, op grond van een regeringsdecreet waarin stond dat Studio B heeft ,,opgeroepen tot omverwerping van de constitutionele orde''. De bezetting door de politie betekende ook het eind van drie andere onafhankelijke media: de radiostations B2-92 en Index en het blad Blic, die alle opereerden vanuit het gebouw van Studio B. Later bleek dat ook in het naburige Pancevo een onafhankelijk radiostation door de politie was gesloten.

De sluiting van Studio B en B2-92 leidde niet alleen in Belgrado tot protestbetogingen: ook in Novi Sad, Kragujevac en Mladenovac gingen demonstranten de straat op. Hier greep de politie niet in.