Octrooibureau krijgt miljoenste aanvraag

Het Europees Octrooibureau in München heeft gisteren de éénmiljoenste octrooiaanvraag binnengekregen. Dossiernummer EP-A-1.000.000 is voor het bedrijf De Boer Nijmegen, dat iets nieuws heeft voor het met vormbandpersen maken van authentieke bakstenen uit klei. Na een aarzelend begin van enkele duizenden aanvragen in 1978 krijgt het bureau nu jaarlijks bijna 100.000 aanvragen. Nederland heeft daarin een flink aandeel. Van de Europese aanvragen is ruim 4,5 procent Nederlands. Alleen Duitsland, Frankrijk en nog net Groot-Brittannië gaan voor. Veel Nederlandse aanvragen komen van multinationals, maar ook het midden- en kleinbedrijf (MKB) zorgt voor een belangrijke stroom. Volgens octrooigemachtigde ir B.J. 't Jong van Nederlands' grootste octrooibureau Arnold & Siedsma is het Nijmeegse bedrijf een uitgesproken exponent van het innovatieve karakter van het MKB. Met slechts 90 werknemers heeft het bedrijf meer dan 50 octrooiaanvragen.