Núñez niet herkiesbaar

Josep Lluís Núñez heeft gisteren tijdens een buitengewone vergadering van het clubbestuur van Barcelona officieel bekendgemaakt dat hij zich niet meer herkiesbaar stelt als voorzitter. In juli zullen de leden van de club bij vervroegde verkiezingen een nieuwe voorzitter kiezen.

Tijdens de vergadering die ruim drie uur duurde waren 32 van de 34 clubbestuurders aanwezig. Vrijwel alle bestuursleden stemden in met de wens van Núñez om vervroegd af te mogen treden en om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Slechts twee bestuursleden waren tegen en één onthield zich van stemmen. Als mogelijke kandidaten voor het voorzitterschap worden onder anderen de vice-voorzitters Nicolau Casaus en Joan Gaspart genoemd.

De afgelopen weken is de onrust die rondom de club is ontstaan na de uitschakeling van Barcelona in de Champions League te veel geworden voor Núñez. Het publiek eiste vorige week massaal zijn aftreden en het vertrek van trainer Louis van Gaal. Núñez verklaarde gisteren dat hij zich ,,achtervolgd voelt''. ,,Dit doet pijn en ik ben zeer teleurgesteld in de Catalanen'', zei hij gisteren.

De 68-jarige Núñez is al 22 jaar lang voorzitter van de Catalaanse club en had nog een termijn die liep tot het jaar 2002. Onder zijn leiding behaalde Barcelona zeven keer de landstitel, zes keer de Spaanse beker, vier keer de Europese beker voor bekerwinnaars en één keer de Europa Cup 1. Die laatste beker werd in 1992 onder leiding van trainer Johan Cruijff gewonnen.

Núñez had Cruijff in 1988 als trainer naar Barcelona gehaald, maar in 1995 gingen ze uiteindelijk met ruzie uit elkaar. Cruijff werd destijds opgevolgd door de Engelsman Bobby Robson die in 1997 weer plaats moest maken voor Van Gaal.

Van Gaal en Núñez hebben elkaar de afgelopen drie jaar altijd naar buiten openlijk gesteund. Nu Núñez vertrekt als voorzitter van de club wordt in Barcelona de positie van Van Gaal, die nog tot 2002 onder contract staat bij Barcelona, als onhoudbaar beschouwd. Núñez had gisteren voor de bestuursvergadering zijn wekelijkse onderhoud met de trainer. Geen van beiden hebben na het gesprek mededelingen gedaan.

In verschillende Spaanse media wordt er rekening mee gehouden dat Van Gaal komende zaterdag zijn vertrek kenbaar maakt. Van Gaal zou vorige week donderdag zijn ontslag al hebben ingediend bij Núñez, maar de voorzitter wilde dat toen niet accepteren. Morgen speelt de ploeg van Van Gaal de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen Celta de Vigo. In theorie kan Barcelona, dat drie punten achter staat op Deportivo la Coruña, nog kampioen worden. Barcelona moet dan winnen, terwijl Deportivo La Coruña dan thuis moet verliezen tegen Espanyol.