Mogelijk dioxine in Belgisch vlees

Belgische controle-autoriteiten hebben bij een veevoederbedrijf in het Waalse Feluy grote hoeveelheden pcb's in het veevoer aangetroffen. Een pcb-besmetting kan ook wijzen op de aanwezigheid van het kankerverwekkende dioxine. De autoriteiten onderzoeken nog of ook daadwerkelijk van dioxinebesmetting sprake is. Vorig jaar werd België door een dioxinecrisis getroffen, waarop op last van de Europese Unie een deel van de landbouwexport moest worden gestaakt. De Belgische regering stelde daarop een stringent controlesysteem in. Volgens minister Gabriëls van Landbouw blijkt uit de vroegtijdige ontdekking van het pcb dat dit controlesysteem goed werkt. Bij het de afgelopen maanden vijftien keer eerder gecontroleerde Waalse bedrijf werd 12.587 nanogram pcb per gram vet gevonden, terwijl de Belgische norm op 200 nanogram ligt.