Management UCC stoot aandelen af

Het topmanagement van de Nieuwegeinse automatiseerder UCC heeft afgelopen maandag aan een niet met name genoemde financiële partij aandelen verkocht ter waarde van bijna van 19 miljoen gulden. De volgens beursregels geoorloofde transactie volgt kort op een winstwaarschuwing van UCC, afgelopen vrijdag.

De kopende bank of verzekeraar zal zijn belang binnenkort moeten melden, maar algemeen directeur P. Peters wil de naam nog niet bekendmaken. Peters, commercieel directeur W. Verloop en technisch directeur C. van Winkoop verkochten op 15 mei jongstleden elk 143.000 aandelen UCC voor een prijs van 19 euro. Financieel directeur B. van Winkoop verzilverde opties op 21.000 aandelen en boekte daarmee een winst van omgerekend een kleine 600.000 gulden. Dat blijkt uit een melding in het register met aandelentransacties van bestuurders dat wordt bijgehouden door de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

De verkoop gebeurde maandag jongstleden kort nadat UCC bekend had gemaakt dat de resultaten zich over het eerste kwartaal van dit jaar beneden verwachting hebben ontwikkeld. Dat bericht resulteerde in een koersval van het aandeel UCC met 4,75 euro op 18,55 euro. Op 9 februari noteerde UCC nog een koersrecord van 38,30 euro. Volgens Peters mag uit de transactie niet worden geconcludeerd dat het management het vertrouwen in UCC heeft verloren. UCC was volgens hem al langer in gesprek met de potentiële koper, maar besloot het de transactie pas te sluiten na de winstwaarschuwing. ,,Daarna hebben wij aan deze financiële partij gevraagd of ze nog steeds interesse hadden'', aldus Peters gisteren in een toelichting. ,,Dat vonden wij correct.''

Met de koop van in totaal 450.000 aandelen bouwt de betrokken financiële partij een belang op in UCC van 5,3 procent. Bij de winstwaarschuwing van afgelopen week heeft UCC aangegeven dat klanten in de eerste drie maanden van het jaar uiterst afwachtend waren om nieuwe projecten te starten. Het bedrijf verwacht dit jaar ten minste eenzelfde nettowinst te behalen als vorig jaar.