Luchtfoto's van vlak voor explosies

De Topografische Dienst in Emmen, onderdeel van het ministerie van Defensie, heeft bij toeval vlak voor de explosie in Enschede luchtfoto's gemaakt van het bewuste gebied.

Volgens adjunct-directeur J. van der Linde zijn de foto's zaterdag tussen ,,ongeveer 12.00 en 14.00 uur'' genomen. De explosies deden zich rond 15.30 uur voor. Op de foto's zijn alle objecten groter dan een meter zichtbaar. De beelden zijn nog niet ontwikkeld. Van der Linde gaat er vanuit dat de foto's aan het strafdossier zullen worden toegevoegd.

Het bezit van de lokale woningstichtingen Domijn en De Woonplaats in Enschede blijkt door de vuurwerkramp bij S.E. Fireworks volledig te zijn verwoest. Dit hebben beide corporaties bekendgemaakt. Ook panden in de wijk Roombeek die nog rechtop staan, zijn zó beschadigd dat renovatie niet mogelijk is. De herontwikkeling van het gebied zal zeker twee tot drie jaar in beslag nemen. De corporatie denken binnen twee á drie maanden alle huurders een passende woning aan te bieden.

Het ministerie van Defensie heeft geen aanwijzingen dat landmachtmajoor W. Ceelen, die S.E. Fireworks voor de gemeente Enschede heeft gecontroleerd, slecht advies heeft gegeven. Volgens het ministerie is de majoor niet daarom uit zijn functie gezet, maar omdat hij zich schuldig maakte aan ,,met zijn functie onverenigbare nevenactiviteiten''. Anonieme bronnen verklaren deze week in Vrij Nederland dat de militair zich schudig zou hebben gemaakt aan afpersing. Tegen het Algemeen Dagblad zei Ceelen gisteren dat hij over de revisievergunning van Fireworks positief adviseerde, omdat het ,,een tijdelijke zaak'' was. ,,Fireworks zou binnen enige jaren toch verhuizen uit de woonwijk.''

De eigenaren van het bedrijf hebben gisteravond via hun advocaat C.P.B. Kroep hun leedwezen betoond aan de slachtoffers van de ramp in Enschede. ,,Wij zijn net zo geschokt en diep ontdaan door de intrieste gebeurtenissen van afgelopen zaterdag als alle mensen in Enschede en in Nederland. Wij wensen alle slachtoffers van de enorme ramp de komende tijd alle sterkte toe.'' De eigenaren, de echtparen Bakker en Pater, weigerden tot nu toe ieder commentaar. In het communiqué van hun raadsman melden ze dat ze verder geen mededelingen meer doen. Over waar Bakker nu is en of hij is verhoord doen politie en justie geen mededelingen. Zijn huis in Enschede ligt er verlaten bij. Namens twee gedupeerde families hebben letselschade-advocaten in Enschede het bedrijf officieel aansprakelijk gesteld voor de ramp.