Korting in tram en bus bij goed gedrag

Het Amsterdams Gemeentevervoerbedrijf (GVB) wil scholieren die zich in tram, bus of metro goed gedragen, korting geven op hun abonnement.

Het GVB onderzoekt op dit moment de belangstelling voor zo'n kortingsabonnement bij leerlingen, en hun ouders, van de Esprit-Scholengemeenschap.

Bij grote belangstelling wil het GVB januari volgend jaar beginnen met een proef. Uiteindelijk wil het GVB korting geven aan alle schoolgaande jongeren tot 18 jaar. Het GVB denkt aan een korting van twee maanden op een jaarabonnement. Als een scholier zich toch misdraagt, moet hij alsnog het volle bedrag betalen.

Het gereduceerde tarief is een van de middelen die het GVB inzet om de overlast van scholieren in het openbaar vervoer aan te pakken. Met name op de Ringlijn maken scholieren zich schuldig aan het uitschelden, schoppen en bespugen van medepassagiers. Op de perrons brengen zij vernielingen aan aan roltrappen, liften en kaartautomaten.

Op de Ringlijn leidde een ruzie tussen twee groepen scholieren in maart van dit jaar ertoe dat een leerlinge, de 15-jarige Nadia, om het leven kwam. Zij werd tijdens die ruzie voor de tram geduwd. Een controleur liep onlangs een beenwond op; een scholier had een steen naar hem gegooid.

Om scholieren bewust te maken van hun eigen gedrag, gaat het GVB ook voorlichting geven op scholen. Jongeren uit Zuidoost hebben zelf een video gemaakt over geweld die op 31 basisscholen zal worden vertoond.

GVB'ers zullen na vertoning de scholen bezoeken en praten over actuele voorbeelden van geweld. Volgens een woordvoerder van het GVB is het belangrijk dat scholieren beseffen ,,dat GVB'ers ook mensen zijn''.