Koersval munt Nieuw Zeeland

De economie van Nieuw Zeeland is in zwaar weer terechtgekomen. De nationale munt, de Kiwi-dollar, is in elkaar geklapt. De rentetarieven zijn scherp gestegen. De benzineprijs is een klap fors duurder geworden.

De tegenvallers, die zich vandaag openbaarden, zijn hard aangekomen bij de bevolking van Nieuw Zeeland. ,,Het is een drievoudige vloek, die drie aanslagen pleegt op de Kiwi-portomonnee'', schreef de conservatieve krant Evening Post op de voorpagina. De New Zealand Herald ging nog een stap verder met een voorpaginabericht onder de kop: ,,Economie in een duikvlucht.''

Minister van Financiën Michael Cullen deed een oproep om ,,kalm en redelijk'' te blijven en zei dat in het algemeen de econonomische berichten goed zijn. Plaatsvervangend premier Jim Anderton had scherpe kritiek op de renteverhoging, die volgens hem ,,de bijl in de economie zet''. De tegenwind komt een half jaar na het aantreden van de nieuwe regering onder leiding van de Labor-partij.

De nationale munt daalde vandaag tot 0,459 Amerikaanse dollar, het laagste niveau in vijftien jaar, nadat de centrale bank de rente met een half procent had verhoogd. De verwachte renteverhoging door de Reserve, de vijfde in enkele maanden, leidde aanvankelijk tot een lichte stijging van de Kiwi-dollar, tot 0,462 Amerikaanse dollar. De nationale munt zakte daarna weer snel in en zweefde lange tijd zelfs rond de 0,44 Amerikaanse dollar.

De koersdaling van de Kiwi-dollar maakte ook dat de benzine, die wordt afgerekend in Amerikaanse dollars, duurder is geworden. De benzineprijs steeg van 1 Kiwi-dollar naar 1,05 Kiwi-dollar. Plaatsvervangend premier Anderton zei dan ook dat de lage dollar niet erg behulpzaam is bij het wegwerken van het forse tekort op de handelsbalans – acht procent van het bruto binnenlands product – doordat het land meer zal besteden aan import dan het extra zal verdienen aan de export.

De president van de centrale bank, Don Brash, gaf toe dat hij niet had verwacht dat de renteverhoging zo'n effect zou hebben op de Kiwi-dollar. Op de radio zei Brash dat de markten de renteverhoging hadden verwacht, zodat hij niet begreep waardoor de munt zo scherp is gedaald.