Kinderagenda

Annie M.G. Schmidt

De Echte Koningin van Nederland werd ze wel genoemd, en bij haar verjaardag hoort natuurlijk een groot feest. 20 Mei is de geboortedag van Annie M.G. Schmidt en dat wordt elk jaar uitbundig gevierd. Vorig jaar hebben veel kinderen zich in de keuken uitgesloofd om de lekkerste taart voor Annie te bakken en dit jaar gaan ze het mooiste verjaardagslied voor Annie zingen. Bij alle kinderboekwinkels kan op 20 mei een lied worden ingeleverd, dat mag rijmen (het hoeft niet). Het mag een melodie hebben, maar gewoon voorlezen kan ook. Een opzegversje van 2 regels is goed, maar ook een lang gedicht van 20 regels. Iedereen van 0 tot 100 kan meedoen. Kinderen mogen het lied in hun eentje maken, maar ook met hun moeder/vader, broer/zus, vriend of vriendin. Je kan natuurlijk ook met je klas, koor, club of toneelgroep aan de slag. In elke kinderboekwinkel staat een speciale verjaarsstoel klaar (en in sommige winkels is muzikale begeleiding). Alles wat op papier wordt ingeleverd komt te hangen aan een verjaardagsslinger. Na inlevering en/of uitvoering van een lied mogen de tekstschrijvers grabbelen in de Annie-grabbelton. Alle cadeautjes zijn genummerd en aan het eind van de dag is er een trekking met prijzen per winkel en ook om 17u de trekking voor de landelijke hoofdprijs, die bestaat uit een boekenkist met alle boeken van Annie M.G. Schmidt uitgegeven door Querido. De winnaar wordt bekend gemaakt op www.kinderboekwinkels.nl en natuurlijk in de kinderboekwinkels zelf.

*Adressen kinderboekwinkels Amsterdam: Rozengracht 34 en N.Z. Voorburgwal 344. Arnhem: Weverstraat 13. Dordrecht: Groenmarkt 42. Eindhoven: Kleine Berg 48. Groningen: Stoeldraaierstraat 42. Den Haag: Piet Heinstraat 2. Haarlem: Gierstraat 6. Maastricht: Houtmaas 6. Nijmegen: Kannenmarkt 27. Rotterdam: Meent 77. Utrecht: Ganzenmarkt 10.

Feest

Kom je verkleed als Abeltje, Otje, Tos, Dikkertje Dap of ga je liever als Zaza, de kakkerlak naar de verkleedwedstrijd in het Kinderboekenmuseum. Het museum heeft op 20 mei van 12-17u30 een feestelijke Annie M.G. Schmidt-dag voor de hele familie georganiseerd. In de aula is er van 12-13u een verkleedwedstrijd met figuren uit de boeken van Annie M.G. Schmidt en daarna een vrolijk optreden van Nol Havens, de zanger van V.O.F. de Kunst. Van 13u30-14u30 is er een quiz voor kinderen van 7 t/m 9 jaar, gepresenteerd door Monique Hagen van Het Klokhuis over wat je allemaal weet van haar boeken. En kinderen kunnen uit volle borst meezingen met De Stampertjes, een popgroep die liedjes van Annie speelt. Van 15-16u is de ook zo'n quiz, maar dan voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. En hoe goed kennen je ouders of grootouders eigenlijk de boeken van Annie M.G. Schmidt en wat weten ze over haar leven? Erik van Muiswinkel presenteert een quiz voor volwassenen van 16u30-17u30. Door het hele museum zijn er van 12-17u ook Schmidt-speurtochten (7-9 en 10-12 jaar), kan je zelf een gedicht drukken op een drukpers, wordt de voorleesestafette uit 1995 (347 versjes!) met bekende Nederlanders als Hetty Blok, Joop Doderer en Gert-Jan Dröge vertoond en ook is de docucmentaire over Annie M.G. Schmidt en het interview dat Ischa Meijer met haar had, te zien.

*Annie M.G. Schmidt-dag op 20 mei van 12-17u30 in het Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Toegang voor de verkleedwedstrijd ƒ9,50 voor kinderen t/m 12 jaar, daarboven ƒ12,50. Dezelfde prijzen gelden ook voor de quiz. Het doorlopende programma kost voor kinderen ƒ3,75, volwassenen ƒ6 en de speurtocht is ƒ1. Inl 070-3339666.

Nijntje

Veel verjaardagen dit weekend, want het wereldberoemde kinderkonijntje Nijntje is ook jarig en viert haar 45ste verjaardag in het Land van Ooit op 19, 20 en 21 mei. Natuurlijk is Dick Bruna op het feest, want hij tekende 45 jaar geleden voor het eerst Nijntje Pluis. Vrijdag 19 mei vanaf 11u leest hij een van zijn bekendste verhaaltjes voor, bijgestaan door Nijntje zelf en daarna is er een optreden van V.O.F. de Kunst. Verder zijn er drie feesttenten waarin kinderen kunnen kiezen uit een Nijntje-expositie, disco, puzzeltocht, tekenen, schilderen en knutselen.

*Verjaardagsfeest van Nijntje Pluis op 19, 20 en 21 mei van 10-15u30 in Het Land van Ooit, Parklaan 40, Drunen. 19 mei om 11u leest Dick Bruna voor uit zijn boekjes en aansluitend treedt V.O.F. de Kunst op. Toegang voor kinderen van 3 t/m 12 jaar ƒ24 en volwassenen ƒ27. De extra Nijntje-activiteiten zijn gratis. Inl 0416-377775.

Kinderboerderijen

Vorig jaar kwamen er zo'n 100.0000 bezoekers naar het Nationaal Kinderboerderijenweekend en zaterdag en zondag zijn er weer 150 kinderboerderijen open voor het grote en kleine publiek. Voeding en vooral gezonde voeding daar gaat het om. Er zijn demonstraties, tentoonstellingen en er wordt verteld wat het verschil is tussen biologische en gewone producten. Inl Hans de Rijk, coördinator, 0342-414881, fax 492813.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker

Wereldkinderfestival

Vorige week werd er bij het Wereld Kinderfestival op 31 mei in het Amsterdamse Tropentheater een verkeerd telefoonummer vermeld, het goede nummer is: 020-5688500.