Internationaal

LONDEN

De Londense effectenbeurs heeft zich vanmorgen hersteld van de verliezen van gisteren. De opleving was voor een groot deel te danken aan de goede prestaties van de telecomaandelen. Ondanks de optimistische stemming bleven beleggers voorzichtig. Zij vrezen een tweede renteverhoging in de VS en een rentestijging in Groot-Brittannië. De FTSE-index won 6 punten op 6202 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt kwamen de aandelenkoersen vanmorgen nauwelijks in beweging. Handelaren blijven na de rentewijziging in de VS liever even aan de zijlijn. Deutsche Telekom maakte een sprongetje van 0,4 procent. Siemens en SAP, die gisteren flink moesten inleveren, lieten vanmorgen ook een klein herstel zien. Tegen de middag stond de DAX-index echter een fractie – 11 punten – lager op 7200 punten.

PARIJS

Even leek het opnieuw een sombere dag te worden op de beurs in Parijs. De Franse graadmeter zakte meteen na opening licht in de min, maar wist zich in de loop van de ochtend te herstellen. France Telekom schaarde zich bij de winnaars.

Grote verliezer was Equant, dat slechte resultaten over het eerste kwartaal naar buiten bracht. Rond de middag noteerde de CAC-index toch weer een verlies, van 5 punten op 6447 punten.

TOKIO

In navolging van de indices op Wall Street is de effectenbeurs in Tokio vanmorgen lager gesloten. De Nikkei-index liet een daling aantekenen van 2,14 procent tot een stand van 17.032 punten. Vooral technologiefondsen waren uit de gratie. In Hongkong leverde de Hang-Sengindex 3,41 procent in. De belangrijkste oorzaken waren bezorgdheid over de renteontwikkeling en de verwijdering van Cheung Kong Holdings uit een internationale aandelenindex. De index in Zuid-Korea verloor bijna 2 procent en de beurs in Australië sloot 0,93 procent lager. In Singapore werd niet gehandeld in verband met een nationale feestdag.

NEW YORK

De indices op Wall Street moesten na de winst van dinsdag flink terrein prijsgeven. Handelaren deden hun aandelen gisteren massaal van de hand en dat bezorgde zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq een slot in de min. De Dow leverde 1,51 procent in op 10.770 punten. De technologiezware Nasdaq daalde bijna 2 procent tot 3645 punten. De aandelenmarkten in de Verenigde Staten openden direct lager. Daags na de verhoging vrezen beleggers voor een tweede rentestijging. De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verhoogde dinsdag de belangrijkste rentetarieven met 0,5 procentpunt om de dreigende overhitting van de economie af te remmen.