Haast

Het publiek bij de Vara-matinee in het Amsterdamse Concertgebouw bestaat uit liefhebbers. Ze schrikken niet van hedendaagse muziek, hoesten weinig, komen er niet om te netwerken, roepen zelden bravo! en klappen niet op verkeerde momenten.

Helaas laten sommigen dat helemaal achterwege. Niet uit afkeuring, nee, ze willen weg. De dirigent heeft zijn armen nog niet laten zakken of de eersten lopen al naar de uitgang. Er zijn er die hun hoofd discreet afwenden van het podium. Anderen lopen applaudisserend naar voren en schieten weg dwars door de dichte gordijnen. Het zijn vrijwel altijd dezelfden. Als ze nu hun trein moesten halen, zou ik er nog wel begrip voor hebben, maar er zijn erbij die zogezegd op een steenworp afstand wonen.

Consumptief gedrag is het: voorstelling afgelopen, klaar. Die muzikanten worden ervoor betaald en voor een televisieprogramma klap je ook niet.

    • Inez van Eijk