Grote deal Shell in Australië

Shell zal zijn belang in de Australische oliemaatschappij Woodside uitbreiden van 34 naar 60 procent. Shell zal daartoe zijn olie- en gasvelden aan Woodside verkopen in ruil voor het meerderheidsbelang in Woodside.

Een voorstel van die strekking heeft Shell Australia aan het bestuur van Woodside Petroleum voorgelegd, zo heeft Shell Australia gisteren in een persbericht bekendgemaakt.

Shell heeft nu een belang van 34 procent in Woodside, zo zei een woordvoerster van Shell in Londen vandaag.

De deal zou een bedrag vertegenwoordigen van 7 à 8 miljard Australische dollar (zo'n tien miljard gulden), maar de woordvoerster wilde dit bedrag niet bevestigen.

Shell Australië zegt in zijn persbericht dat Woodside nieuwe aandelen zal uitgeven tegen een redelijke marktprijs plus premie, aandelen die Shell dan zal kopen door ,,gas-, olie- en bepaalde andere internationale bezittingen'' bij Woodside onder te brengen.

Woodside heeft onder de huidige alliantie met Shell Australië al belangen in de bezittingen die Shell nu aanbiedt, zoals in het gasproject in zee ten noordwesten van het Australische continent. Met de deal zou Woodside 16 procent in dit project krijgen en 28,6 procent in de Great Gorgon gasvelden.

Shell Australië verwacht dat de aandeelhouders van Woodside de waarde van hun aandelen onmiddellijk zien toenemen. Volgens Shell zal de voorgestelde transactie de beurswaarde van Woodside zelfs doen verdubbelen (van 8 naar 16 miljard Australische dollar), waarmee het in een klap in de top-10 van de Australische beursfondsen zou komen. Het blijft de bedoeling van Shell dat Woodside zijn positie als beursfonds in de olie- en gassector handhaaft, zo zegt Shell in zijn persbericht. Het heeft er dan ook vertrouwen in dat het voorstel, dat nog maar in de eerste fase van discussie verkeert, aantrekkelijk zal zijn voor de aandeelhouders van Woodside, aldus het persbericht.

Volgens een woordvoerder van Woodside zal het nog verscheidene maanden duren voordat de deal rond is, zo verklaarde hij vandaag tegenover de Financial Times. Een analist vroeg zich in deze krant af waarom Shell niet in een keer heel Woodside opkoopt.

DOSSIER SHELLwww.nrc.nl