FC Groningen enige winnaar

De nacompetitie voor twee plaatsen in de eredivisie is gisteren van start gegaan met driemaal 1-1 en een onthutsende thuisnederlaag van MVV. FC Groningen mocht zich met de 4-1 in de Maastrichtse Geusselt de grote winnaar van de eerste speeldag noemen.

MVV leek gisteren rijp voor degradatie. De nummer zestien van de eredivisie begon de nacompetitie zo zwak dat lijfsbehoud heel ver weg lijkt. Binnen 25 minuten stond het 3-0 voor Groningen door doelpunten van Visser (2) en Gregor van Dijk. Mutsaers maakte na rust wel 1-3, maar invaller Dominique van Dijk zorgde voor een vroege beslissing, 1-4.

Cambuur, de andere eredivisieclub, kreeg het eveneens zwaar. FC Zwolle begon in Leeuwarden sterk. De 1-1 was alleszins verdiend. Het overwicht van Zwolle in de eerste helft resulteerde in een doelpunt van Derksen. Na rust, toen Cambuur terugvocht, maakte Van der Heide verdiend gelijk.

Emmen plaatste zich voor het zesde opeenvolgende jaar voor de nacompetitie en moest net als voorheen beginnen met een uitwedstrijd. Het werd 1-1 bij Heracles, dat zich als laatste kwalificeerde. De beide doelpunten vielen binnen een minuut, diep in de tweede helft. Van Oostrum 0-1, Platvoet 1-1.

RBC ontsnapte vijf minuten voor tijd aan verlies tegen Excelsior. Redam poetste toen de achterstand door Kruijer uit de 44e minuut weg, 1-1.