Europese steun voor Enschede

Extra Europese financiële steun voor Enschede betekent dat andere projecten in Nederland minder Europees geld krijgen. Dit zegt de woordvoerster van Euro-commissaris Barnier, verantwoordelijk voor het regionaal beleid. Het geld voor Enschede moet binnen de bestaande begroting gevonden worden. Er is geen sprake van dat er nieuw Europees geld voor Nederland ter beschikking komt.

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie beloofde gisteren tijdens zijn bezoek aan Enschede financiële steun uit Brussel. De Europese Commissie beschikt niet over een rampenfonds. Geld voor de wederopbouw van Enschede moet in de eerste plaats komen uit de Europese structuurfondsen. Daarin is voor de periode 2000 tot 2006 in totaal 795 miljoen euro voor Nederland beschikbaar.

Eind april heeft de Nederlandse regering bij de Commissie een plan voor de besteding van deze gelden ingediend. Afgelopen maandag heeft Den Haag de Commissie verzocht dit plan zo te mogen wijzigen, dat er meer geld voor Enschede beschikbaar kan komen. Enschede behoorde al tot de gebieden die voor steun uit de structuurfondsen in aanmerking komen.

Omdat de hulp voor Enschede binnen de bestaande begroting van de structuurgelden gevonden moet worden, zal Nederland andere projecten moeten schrappen waarvoor vorige maand Europese financiële steun werd gevraagd. Geld uit de structuurfondsen kan in Enschede niet worden gebruikt voor woningen of bewoners, maar moet aangewend worden voor infrastructuur en projecten voor wederopbouw van de plaatselijke economie.

Ook bij andere Europese fondsen, zoals het Europese Urban initiatief en Interreg, geldt dat uitgaven ten behoeve van Enschede ten koste zullen gaan van andere projecten in Nederland.