Ethiopië/Eritrea

Geschiedenis Het machtige Ethiopië en het kleine Eritrea zijn sinds mei 1998 in een loopgravenoorlog langs hun duizend kilometer lange grens verwikkeld. Aanleiding was de bezetting door Eritrese troepen van een lap grond die door beide landen wordt geclaimd. Ethiopië en Eritrea delen een lange geschiedenis van broederschap en rivaliteit. De leiders van de twee landen, de Ethiopische premier Meles Zenawi en de Eritrese president Isaias Afewerki, waren jarenlang wapenbroeders in de strijd tegen de Ethiopische dictator Mengistu. Twee jaar nadat Mengistu in 1991 werd verdreven, kreeg Eritrea als beloning de onafhankelijkheid nadat het sinds 1962 een provincie van Ethiopië was geweest.

Al snel verzuurden de relaties tussen de twee leiders door trots en nationalisme. Dat Eritrea in toenemende mate een zelfstandige politieke en economische koers volgde, werd door Ethiopië niet gewaardeerd. De introductie in 1997 van een eigen Eritrese munt, de nafka, die niet gekoppeld was aan de Ethiopische barr, werd door de Ethiopiërs opgevat als belediging.

Bij de grensoorlog zijn meer dan een half miljoen soldaten betrokken. Het afgelopen jaar bleef de strijd tot kleine schermutselingen beperkt. Maar de oorlog laaide vorige week in alle hevigheid op toen Ethiopië een grootscheeps offensief lanceerde. De twee landen hebben zich eerder in grote lijnen akkoord verklaard met een vredesovereenkomst die was opgesteld door de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. Maar over de uitwerking zijn ze het oneens.

Inzet Trots, hegemonie in de regio.