Een levende jukebox

Muziek op vinyl heeft de opkomst van de cd goed doorstaan. Bijna alle nieuwe albums verschijnen behalve op cd, ook op langspeelplaat. De laatste van Santana of Tom Waits of de meest recente hitsingles van Madonna zijn voor een paar tientjes te koop als plaat. En uit het succes van het Elpeecafé in Nijmegen moge blijken dat onder het grote publiek nog steeds de liefde bloeit voor de ouderwetse langspeelplaat. De cd-speler is taboe in het Elpeecafé. Kras of kraak worden op prijs gesteld.

Platen, platen en nog eens platen. Overal zijn ze in dit café. Het plafond is volgehangen met hoezen van Alle 13 Goed-verzamelaars en platen van Abba en Heino. Een greep van wat er aan de wand hangt: uitklapbare elpeeposters van Boney M; een gouden plaat van de Nederlandse carnavalsformatie de Havenzangers en een collector's item van songfestivaldeelnemers Mouth & MacNeal: een in spijkerstof uitgevoerde elpeehoes. Achter de bar zie je behalve picture discs van onder meer Kiss en de Jacksons een platencollectie die gaat van Abba tot ZZ Top, en van filmmuziek tot Nederlandstalig repertoire.

Het Elpeecafé bestaat bijna één jaar. Het was een initiatief van twee bevriende platenverzamelaars, Pepijn Gerritsen en Herman Tibosch. Volgens Pepijn Gerritsen, de eigenaar, moest het café een ,,levende jukebox'' worden. Dat betekent dat klanten, studenten van rond de 27 jaar, verzoekjes kunnen indienen, die vervolgens worden gedraaid. Of het nou om de Sex Pistols gaat of Kinderen voor Kinderen, om jaren 50-muziek of een jaren 80-hit. Zelfs als het weer Jeanny is van de Duitse zanger Falco, de plaat die het meest wordt aangevraagd. Aankomende dj's mogen eveneens zelf hun favorieten draaien. Mocht een plaat, wat onwaarschijnlijk is, in de collectie ontbreken, dan mogen klanten hem zelf meebrengen.

Bezoekers kunnen ook gebruikmaken van de jukebox in het café; vier liedjes voor één gulden. Deze jukebox bevat bijna alle muziekstijlen. Van de nineties-klassieker Let me be your underwear van Club 69 tot Mooi man van het boeren Mannenkoor Karrespoor. Bij het aanzetten van de laatste wordt onmiddellijk meegezongen en -bewogen. Wanneer Roger Glover's Love is all langskomt roept een meisje ,,Hee, dat is mijn plaat!'' Om vervolgens voor de honderdduizendste keer erbij weg te zwijmelen.

Hoewel er genoeg nieuws op vinyl uitkomt, is het nostalgie wat de klok slaat in het Elpeecafé. Er is nauwelijks animo voor hedendaagse muziek. Ook bij de quiz Raad de Plaat die er eens per maand wordt gespeeld, wordt geput uit de krochten van de verstofte popmuziek. Teams die strijden om de eer, moeten muziekfragmenten herkennen, raden wanneer een plaat uitkwam of de originele artiesten van een cover bepalen.

Nostalgie is een van de redenen die Gerritsen noemt voor het succes van het Elpeecafé. Andere redenen zijn volgens hem de charme van de platenhoes, de handeling van het opzetten van de plaat en het geluid dat hij omschrijft als minder klinisch. Maar ook jongeren, opgegroeid in het cd-tijdperk, trekken naar het Elpeecafé. Die willen Janis Joplin horen, rauw en krakend op vinyl.

Elpeecafé, Wintersoord 26a, Nijmegen. Open 15-2u, za/zo 3u. Ma gesloten. 024-3240974

Eerste vr van de maand live muziek, de tweede zo `Raad de Plaat' (vanaf 21u).

    • Lukas Keijser