Dem. Rep. Congo

Geschiedenis Een rebellenorganisatie onder leiding van de huidige president Laurent Kabila greep drie jaar geleden de macht nadat president Mobutu het land 32 jaar lang had leeggeroofd: van 1965 tot 1997. De succesvolle militaire opmars van Kabila was alleen mogelijk omdat hij gesteund werd door de goedgetrainde nationale legers van Rwanda en Oeganda. Deze twee buurlanden hoopten met die steun de veiligheid aan hun grenzen te vergroten. Rwandese en Oegandese rebellen, zoals de Interahamwe die medeverantwoordelijk is voor de genocide van 1994 in Rwanda, opereerden vanuit de Democratische Republiek Congo die toen Zaïre heette. Die groepen moesten door het monsterverbond met Kabila onschadelijk worden gemaakt.

Maar de relaties tussen de bondgenoten verzuurden omdat Kabila zich niet wenste te schikken in de rol van stroman die hem met name door Rwanda was toegedacht. Toen Kabila de Rwandese soldaten bijna twee jaar geleden gelastte het land te verlaten, was dat voor Rwanda en Oeganda het startsein om zich tegen Kabila te keren. Daarbij verscholen ze zich achter Congolese rebellenorganisaties. Ze zouden Kabila hebben verdreven als de Congolese president niet op het laatste moment hulp had gekregen van Zimbabwe, Angola en Namibië.

Sinds augustus 1999 is het land in drieën gedeeld: het regeringsgebied en twee delen die door Oeganda en Rwanda worden gecontroleerd. Rwandese en Oegandese troepen raakten vorig jaar onderling slaags in de Oost-Congolese stad Kisangani en sindsdien zijn de verhoudingen tussen beide landen sterk vertroebeld. Begin deze maand kwam het opnieuw tot gevechten tussen beide legers, een conflict dat afgelopen weekeinde door de staatshoofden van beide landen werd gesust

Inzet De politieke en economische macht in het land, degigantische rijkdommen van Congo, nationale veiligheid en de militaire hegemonie in de regio.