De lotgevallen van Nina uit Wit-Rusland

Nina, een 19-jarige Wit-Russische uit Minsk, werd eind 1998 op een toeristenvisum naar Israel gelokt met de belofte van werk in de seksindustrie, maar onder goede arbeidsvoorwaarden. De werkelijkheid was anders, aldus Amnesty International.

Na ongeveer drie maanden in een bordeel in Haifa werd Nina onder bedreiging met een wapen ontvoerd, voor 1.000 dollar verkocht, mishandeld en verkracht. Ze ontsnapte en keerde terug naar het bordeel in Haifa waar ze voldoende geld wilde verdienen om haar terugvlucht naar Wit-Rusland te betalen.

Nina werd in maart 1999 tijdens een inval in een massagesalon in Tel Aviv gearresteerd. Ze werd in de Neve Tirza gevangenis gedetineerd op basis van een deportatiebevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoewel ze een geldig paspoort en een vliegticket bezat werd ze niet meteen uitgezet, omdat de officier van justitie in Haifa wilde dat ze getuigde in een proces tegen de drie mannen die haar hadden ontvoerd en verkracht. Uiteindelijk werd ze in juni 1999 het land uitgezet.

,,Ze is een misdadiger'', aldus een woordvoerder van de politie van Haifa. ,,Ze leefde in Israel zonder vergunning. Het was duidelijk dat ze niet zou getuigen als ze niet werd vastgehouden.''