CORRESPONDENTEN IN NEDERLAND

Malgorzata Bos-Karczewska was bang dat deze serie over correspondenten in Nederland beperkt zou blijven tot ,,de voor de hand liggende groep landen rond Nederland, die natuurlijk allemaal meerdere correspondenten in Nederland hebben''. Een toekomstige lidstaat van de EU in het oosten van Europa moest volgens haar ook aan bod komen.

De Poolse belandde bij toeval in de journalistiek, na de val van de Berlijnse Muur. In 1990, ze studeerde economie in Nederland, assisteerde ze een Nederlandse journalist op zijn reis naar Polen. ,,Die moedigde mij aan te gaan schrijven.'' Ze schreef stukken over Midden-Europa voor De Volkskrant. Toen de belangstelling in Nederland voor Polen weer afnam, zocht ze afzet voor haar artikelen in haar moederland. Ze maakte in Nederland een interview met de Hongaarse econoom Kornai en bood het aan de Poolse kwaliteitskrant Rzeczpospolita aan, die het zonder meer publiceerde. Daarna bouwde ze met deze krant geleidelijk een relatie op. In 1994 werd ze voor Rzeczpospolita vaste correspondent.

,,Ik breng vooral financieel-economische nieuws en schrijf zelden over Nederlandse politiek en cultuur. Nederland is voor Polen een klein land achter het grote Duitsland, in Warschau is meer belangstelling voor Berlijn, Parijs, Washington en Moskou.''

Polen heeft het volgens haar ,,maar druk met zichzelf'', maar de Nederlandse economie is belangrijk voor het land. Ze volgt nauwgezet de activiteiten van de grote Nederlandse bedrijven, zeker als deze met Polen te maken hebben ,,en dat komt nogal eens voor''. Nederland is een van de grootste investeerders in Polen.

,,In Polen zal het besef groeien dat Nederland als EU-lidstaat belangrijk kan zijn. Polen zal van Nederland de kunst willen afkijken hoe een EU-lid bepaalde zaken aanpakt. En Nederland ziet het belang van goede betrekkingen met de landen in Oost-Europa, met name Polen. Het klikt tussen Nederland en Polen.''

(Dit is het slot van deze serie. Teksten Zeger Luyendijk, foto Rien Zilvold, NRC Handelsblad)