Cipollini: nummer 30 in Giro

Binnen een etmaal haalde Mario Cipollini zijn gram. De Italiaanse supersprinter zegevierde gistermiddag in de vierde etappe van de Ronde van Italië en bracht zijn totaal aantal ritzeges in de Giro op dertig.

In Matera was er voor de wedstrijdleiding geen aanleiding de Italiaanse macho na de massasprint te deklasseren, zoals dinsdag na een duw tegen de Slowaak Jan Svorada. De Rus Dimitri Konisjev eindigde gisteren na een rit van 227 kilometer uit Scalea als tweede, zijn landgenoot Silvio Martinello als derde. Van Jeroen Blijlevens, Nederlandse sprinter in Italiaanse dienst, geen spoor. De Italiaan Christian Moreno behield zonder grote inspanning de roze leiderstrui.

Cipollini is naoorlogs recordhouder in de Giro d'Italia. Over de gehele eeuw is hij bijna tweede. Learco Guerra haalde tussen 1930 en 1937 31 etappezeges. Of Cipollini, 33 jaar inmiddels, leider Alfredo Binda nog te pakken krijgt is zeer de vraag. Binda heeft er 41 achter zijn naam staan uit de periode 1925-'35.

Cipollini had gisteren alles mee. Geen valpartij op twintig kilometer van de streep zoals dinsdag. Zijn ploeg sleepte hem naar de finale en hij won op superieure wijze. De etappe was er verder een zonder geschiedenis. Of het zou de aanrijding van Daniel Schnider moeten zijn. De Zwitser was net ontsnapt en reed 150 meter voor het peloton uit toen hij omver werd gereden door een motorrijder uit de karavaan. Schnider viel en bracht het peloton in paniek, de motorrijder reed door. De renner kwam er zonder ernstige verwondingen van af, mede doordat hij een helm droeg, waarmee hij hard tegen het asfalt kwakte.

In de Midi Libre kwam het ook tot een massasprint met eveneens een Italiaanse winnaar. Na een tocht door de regen van Port Barcares over 185 kilometer was Nicola Loda de snelste voor Stuart O'Grady. De Australiër onttroonde de Fransman Damien Nazon, vijfde, als leider in het klassement.

In Burghausen begon gisteren de Bayern Rundfahrt met een overwinning van de Duitser Sven Teutenberg. Hij kwam na 124 kilometer met 16 seconden voorsprong op de Italiaan Alessandro Cortinovis over de streep.