Burundi

Geschiedenis Sinds de onafhankelijkheid van België in 1962 is Burundi aanhoudend geplaagd door confrontaties tussen Hutu-rebellen en het door Tutsi's gedomineerde leger. Tutsi's vormen maar 15 procent van de bevolking maar ze beheersen wel de regering en het militair apparaat. De strijd nam in hevigheid toe nadat de eerste gekozen Hutu-president Melchior Ndadaye in 1993 werd vermoord door Tutsi-soldaten. Alleen al in oktober van dat jaar vielen 150.000 doden.

Sinds midden 1998 worden er in de Noord-Tanzaniaanse plaats Arusha vredesonderhandelingen gevoerd om te proberen tot een deling van de macht te komen. Dat gebeurde eerst onder leiding van de ex-Tanzaniaanse president Julius Nyerere, en na diens overlijden door de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. De besprekingen werden aanvankelijk bemoeilijkt doordat enkele van de belangrijkste rebellenorganisaties niet mochten meedoen. Vertegenwoordigers van allebei de kampen hadden er baat bij de onderhandelingen te traineren omdat ze goed worden betaald.

Zowel Tutsi-militairen als Hutu-rebellen zijn instrumenten van de politieke elites die strijden om de schaarse economische middelen. Van beide partijen heeft de bevolking niet veel te verwachten.

Beide kampen zijn intern sterk verdeeld. Het grote onderlinge wantrouwen maakt het nog eens extra moeilijk om tot een akkoord te komen, laat staan tot uitvoering daarvan.

Inzet Politieke en economische macht.