België

Wandtapijten

De kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel dateert (deels) uit de twaalfde eeuw en is een schoolvoorbeeld van de Brabantse gotiek, maar tijdens verbouwingen, uitbreidingen en restauraties zijn ook veel andere stijlen toegepast. De jongste restauratie is zojuist voltooid, waarbij de prachtige glas-in-loodramen voorbeeldig zijn opgeknapt en weer zichtbaar gemaakt. Momenteel huisvest de kathedraal naast alle eigen pracht en praal tijdelijk achttien Vlaamse wandtapijten uit de enorme collectie van de Spaanse Kroon. Deze ongeëvenaarde weefsels dateren uit de verschillende bloeiperioden van misschien wel de belangrijkste Zuid-Nederlandse industrie. Ze werden als verplaatsbaar behang gebruikt ter versiering of als onderdeel van belangrijke liturgische ceremonieën in paleizen, legertenten en kerken.

De Gouden eeuw van Brussel: Wandtapijten van de Spaanse Kroon. Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele (vrijwel naast het Centraal Station van Brussel). T/m 20 sept, ma-vr 10-18u, za 10-16u, zon 14-19u. Inl 00-3222794370.

Maurice Gilliams

In zijn werk en vooral in de vierdelige romancyclus Mijn woningen beschreef Maurice Williams vooral het België van de eerste helft van de twintigste eeuw. Dat hij volop gebruik maakte van zijn eigen leven en dat van zijn kleurrijke familie toont `Portret van een schrijver', een expositie in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven, het broertje van het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag.

Maurice Gilliams: Portret van een schrijver in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven, Minderbroederstraat 22, Antwerpen. T/m 3 juni, di-zo 10-17u. Inl 00-3232229320.

Arnulf Rainer

De Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer bewerkt bestaande afbeeldingen van onbekende en bekende koppen en kunstwerken met verf of inkt tot het oorspronkelijke beeld totaal getransformeerd is. Hij doet dat al decennialang en deze `Übermalungen' hebben de meest uiteenlopende effecten op de toeschouwer, van vertedering tot gruwel. Museum het Begijnhof in Hasselt toont nu een groot overzicht van Rainers werk.

Noch vor der Sprache/ Nog voor de taal. Een overzicht van het werk van Arnulf Rainer in het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten - Begijnhof, Zuivelmarkt 33, Hasselt. T/m 18 juni di-za 10-17u, zon- en feestdagen 14-17u. Inl 00-3211295960.

En verder

KunstenFESTIVALdesArts t/m 27 mei in Brussel 00-3222190707; Gestoorde vorsten t/m 31 mei in Museum Guislain in Gent 00-3292163595; Over the Edges t/m 30 juli door heel Gent 00-3292211703; Ik hou niet van cultuur t/m 15 okt in Brussel 00-3290000505; Rubens, Holbein en de Dodendans t/m 12 juni. Rubenshuis, Wapper 9-12, Antwerpen.