Appel stopt uit protest met spelen

Toneelgroep De Appel stopt dit seizoen met spelen omdat de groep met liquidatie wordt bedreigd. Het toneelstuk De gang, de gal en het maal, dat morgen in première zou gaan, is afgelast. Maandag gaf de Raad voor Cultuur het advies om de rijkssubsidie van 1,3 miljoen gulden stop te zetten.

Op hetzelfde moment besloot de Haagse cultuurraad ook om een negatief advies te geven over de gemeentesubsidie van 2,6 miljoen gulden. Zakelijk leider Gerrit Dijkstra: ,,Na die dubbele klap hadden de spelers geen zin om op het podium de paljas uit te hangen. We liggen midden in de vuurlinie, dan ga je niet op de barricade staan dansen.''

Volgens Dijkstra is De Appel aangepakt op het `oubollige imago' dat de groep aankleeft: ,,Het advies is verder nergens op gebaseerd. Ze willen ons hoe dan ook kapot maken. We dachten altijd, we draaien toch goed, wat zouden we ons druk maken. We trekken jaarlijks 40.000 bezoekers, en dat zijn heus niet allemaal `oude Appelvrienden' zoals de raad denkt.''

De Appel wil zich nu helemaal richten op het terugvechten: ,,We gaan ons op alle mogelijke manieren verweren. Nee, ik heb nog niet met staatssecretaris Van der Ploeg gebeld, maar dat zal zeker nog gebeuren. Volgend seizoen gaan we gewoon door met spelen. We hebben dertig man in vaste dienst, die ga ik niet zomaar op straat zetten. De raad mag niet zijn zin krijgen.''