Aantal nieuwe bedrijven neemt toe

In de eerste drie maanden van dit jaar startte bijna een kwart meer ondernemers een eigen bedrijf dan in dezelfde periode vorig jaar. Beproefden toen nog 15.500 starters hun geluk, dit jaar waren dat er 19.500.

Volgens de Vereniging van Kamers van Koophandel liepen de startende ondernemers alvast vooruit op de afschaffing van de Vestigingswet. Per 1 januari 2001 hoeven oprichters van nieuwe bedrijven niet meer een middenstandsdiploma te halen. In praktijk voldoen zij nu echter veelal al niet meer aan deze eis, aldus de kamers. De ondernemingsverenigingen zagen het aantal starters om diezelfde reden ook al in de laatste kwartalen van 1999 toenemen. Als de situatie zich voortzet, komt het aantal nieuwe bedrijven dit jaar uit op ongeveer 69.000. Vorig jaar waren dat er 55.500.